Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Libanon neemt het heft in eigen handen na ramp

PAX voor Vrede

Na de ramp van afgelopen dinsdag proberen mensen in Libanon samen de ravage op te ruimen, gewonden te verzorgen, slachtoffers te bergen en de nog altijd honderden vermisten terug te vinden. De chaos is groot en de overheid is ver te zoeken.

Hoewel er nog altijd wordt gespeculeerd naar de directe aanleiding van de ramp, is het voor veel Libanezen het zoveelste voorbeeld van mismanagement en slecht bestuur. Dit is geen ongeluk, maar het resultaat van decennialang wanbeleid van opeenvolgende corrupte regeringen.

PAX is in contact met partner Basmeh & Zeitooneh en sprak met Noor Lekkerkerker die voor de organisatie werkt:

“De explosie, met alle vreselijke gevolgen van dien, is de zoveelste klap die Libanezen krijgen. De zware economische recessie en resulterende voedsel onzekerheid en hoge werkloosheid, de gevolgen van de COVID-19 crisis, het totale gebrek aan financiële steun van overheidswege en de slechte elektriciteitsaanvoer zijn slechts enkele voorbeelden van waar mensen al mee te kampen hadden voor de explosie. In enkele seconden is het laatste restje zekerheid weggenomen. Er is per direct behoefte aan internationale steun om de klappen op te vangen zoals het wegvallen van essentiële infrastructuur (zoals de haven, de levenslijn van Libanon, en de huizen van de vele ontheemden), en de schade en het gebrek aan apparatuur en medicijnen waar ziekenhuizen mee te kampen hebben.”

Talrijke initiatieven worden ontplooid waarin mensen het heft in eigen handen nemen om de stad weer, zo goed en kwaad als dat gaat, leefbaar te maken. Basmeh & Zeitooneh, verleent op dit moment noodhulp en mobiliseert honderden vrijwilligers om te helpen met opruimen. De organisatie haalt geld op om onderdak te bieden aan de vele ontheemden, getroffenen te verzorgen en water en voedsel aan mensen in nood te geven.

Noor: “Honderden vrijwilligers, Libanezen, Palestijnen, Syriërs, stroomden de ochtend na de ramp al toe, vol energie, om te helpen. De solidariteit en saamhorigheid zijn enorm. De noden zijn gigantisch, maar de eerste stap is het verwijderen van alle (glas)scherven en gevaarlijke materialen, en te zorgen dat mensen weer enigszins veilig kunnen leven en hun basisbehoeften kunnen vervullen. De rek is eruit bij veel mensen: geld om hun huis of omgeving op te knappen is er niet, dus de hulp van vrijwilligers en buurtinitiatieven zoals deze is cruciaal.”

PAX en Basmeh & Zeitooneh werken samen aan de bescherming van Syrische vluchtelingen in Libanon.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/libanon-neemt-het-heft-in-eigen-handen-na-ramp

Libanon neemt het heft in eigen handen na ramp

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV