Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leefstijlonderzoek van start: hoe kun je mensen verleiden tot het kopen van gezondere producten?

Nederlandse Hartstichting

Laat de consument zich verleiden tot het kopen van gezondere producten in de supermarkt? Dat onderzoeken wetenschappers van het Amsterdam UMC het komende jaar in een aantal Coop-supermarkten. Ze kijken ook of een gezondere omgeving leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten. De Hartstichting en ZonMw financieren het onderzoek.

Onderzoeksvraag

Als gezonde producten meer opvallen in de supermarkt of goedkoper zijn, kiezen mensen deze producten dan vaker dan een ongezonder alternatief?

Voorbeelden

  • Volkorenproducten op ooghoogte geplaatst.
  • Kassarekken uitsluitend gevuld met gezonde producten.
  • Schapkaarten die aangeven welke gezonde producten snel te bereiden zijn.

Grote verschillen in gezondheid

Het onderzoek heet Supreme Nudge en loopt een jaar lang in 8 supermarkten in Nederland. De supermarkten zijn geselecteerd in buurten waar mensen vaker een minder gezonde leefstijl hebben. Zij leven gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar minder in goede gezondheid dan mensen die een gezondere leefstijl hebben.  

Gezonde keuzes gemakkelijker maken

Een gezonde leefstijl helpt mee om chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten te voorkomen. Veranderingen in de leefomgeving kunnen mensen helpen gezonder te leven. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de gezonde keuze het gemakkelijkst is of de meest voor de hand liggende. Het is niet bekend of de veranderingen ook op langere termijn de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit wordt ook onderzocht. Ook kijken de wetenschappers of een mobiele coach effect heeft. Die geen via een  op je mobiele telefoon tips om meer te wandelen.

Meerdere veranderingen effectief

Uit vooronderzoek in een virtuele supermarkt bleek dat meerdere veranderingen tegelijk het meeste effect hebben. Bezoekers duidelijk meer gezonde producten als deze meer opvallen en goedkoper zijn. Ook helpt het als de ongezonde producten tegelijkertijd duurder zijn. Onderzoekers willen nu weten of consumenten ook in een echte supermarkt gezondere alternatieven kopen na dit soort interventies.

> Meer lezen over het vooronderzoek

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Hartstichting:

https://actueel.hartstichting.nl/laat-de-consument-zich-verleiden-tot-het-kopen-van-gezondere-boodschappen/

Leefstijlonderzoek van start: hoe kun je mensen verleiden tot het kopen van gezondere producten?

Nederlandse Hartstichting

Gezondheid en Handicaps

Prinses Catharina-Amaliastraat 10 2496 XD Den Haag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV