Landelijke Opschoondag op 20 maart

Veel mensen combineren het rapen van zwerfafval met buiten wandelen of sporten. Zonder hen zou het er buiten veel viezer uitzien. Twee keer per jaar zijn er landelijke opruimacties. Dan rapen we met zijn allen in één dag zoveel mogelijk rotzooi op. In het najaar is dat World Cleanup Day en in het voorjaar is er de Landelijke Opschoondag (LOD).

Dit jaar heeft de LOD het thema ‘word weer verliefd op je buurt’.

Waar Plastic Soup Foundation de organisator is van World Cleanup Day, is Nederland Schoon dat voor de Landelijke Opschoondag. Maar sinds afgelopen jaar bundelen beide organisaties op deze twee dagen de krachten en ondersteunen elkaars actie om zo meer aandacht voor zwerfvuil te krijgen en gegevens over zwerfafval te verzamelen. 

Corona

Door corona overvallen, ging de LOD van Nederland Schoon in 2020 niet door. De Opschoondag kan dit jaar gelukkig wel doorgaan als iedereen zich aan de regels houdt. Die zijn heel simpel: houd rekening met 1,5 meter afstand, ga alleen of met je gezin op pad. Eén persoon buiten het gezin is toegestaan. Lees de preventiemaatregelen voordat je op pad gaat.

Litterati

Een belangrijk doel naast opruimen is informatie verzamelen over het type afval dat je vindt. Welke merken en welke items kom je het meest tegen en waar? Dit kun je vastleggen met behulp van de Litterati-app. Zo help je om het zwerfafval in Nederland in kaart te brengen en kunnen producenten op hun verpakkingen worden aangesproken. Dat er nu statiegeld op blikjes komt, is mede te danken aan deze gegevens. Telkens bleek Red Bull op nummer één te staan van meest gevonden merken.

Het is de eerste keer dat de LOD gebruikt maakt van de Litterati-app. Plastic Soup Foundation faciliteert de analyse van de data. Wil jij alvast klaar zijn voor het afvalonderzoek? Download dan de Litterati-app en gebruik de uitdagingscode LOD2021 om jezelf te koppelen aan de LOD-uitdaging in Litterati.

Melke je actie vandaag nog aan

Meld je eigen LOD-actie aan op de website van Supporter van Schoon. En als je jouw actie voor maximaal vier deelnemers aanmeldt, ontvang je ook nog een gratis opschoonpakket. en een rolletje afvalzakjes. Nadat je je LOD-actie hebt aangemaakt ontvang je een e-mail met een kortingscode. Hiermee kan je in de Supportershop van Nederland Schoon je pakketje bestellen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2021/02/landelijke-opschoondag-op-20-maart/

Landelijke Opschoondag op 20 maart

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV