Kwaliteitsjournalistiek brengt COVID-19 cijfers in kaart in Bangladesh

Free Press Unlimited

Bangladesh is een uitgestrekt land dat uit 64 verschillende districten betstaat. Het is daarom een uitdaging om duidelijke informatie over de COVID-19 pandemie te verstrekken. Om mensen van betrouwbare informatie te voorzien, is toegang tot juiste gegevens onmisbaar. Dataful, een nieuwe Free Press Unlimited partner in Bangladesh, heeft een visual ontwikkeld die een uitgebreid beeld geeft van COVID-19 gerelateerde sterfgevallen per district.

Polash Datta, ooit zelf journalist, is de oprichter van Dataful, het eerste datajournalistiek-initiatief in Bangladesh. Dataful heeft als doel het toegankelijk maken van open data voor de bevolking van Bangladesh. “Nadat ik in 2014 een training in datajournalistiek volgde, begon ik in te zien wat de potentie van open data is en hoe data voor journalistieke doeleinden gebruikt kan worden. Bangladesh was er echter toen nog niet klaar voor. In 2018 kon ik Dataful oprichten om zo data naar het journalistieke speelveld te brengen”, aldus Polash.

Juiste gegevens voor betrouwbare informatie

Met de uitbraak van COVID-19 zijn data belangrijker dan ooit geworden. Het publiek vertrouwt op data om op de hoogte te blijven, en de overheid gebruikt ze om haar beleid te bepalen. Maar de gegevens die momenteel beschikbaar zijn in Bangladesh over COVID-19 gerelateerde sterfgevallen is gefragmenteerd en geeft geen compleet beeld. Polash: “In maart van dit jaar werd het eerste geval van COVID-19 vastgesteld in Bangladesh. Sindsdien zijn rapportages over het overlijden van mensen met COVID-19 symptomen door meerdere media gepubliceerd, wat een zeer uiteenlopend beeld creëert. De overheid communiceert regelmatig het aantal sterfgevallen, maar alleen de bevestigde gevallen, niet de mensen die sterven met COVID-19 symptomen. Er bestond geen uitgebreid overzicht dat rekening hield met alle cijfers.”

Dit moedigde Dataful aan om de uiteenlopende informatie te onderzoeken en een compleet beeld te creëren dat ook de situatie per district weergeeft, wat niet terug te vinden was in de informatie die door de overheid werd verstrekt. “Het was onmogelijk om de districten te identificeren waar de meeste mensen met COVID-19 symptomen waren overleden, ook niet hun leeftijd, of hun geslacht”, zegt Polash.

Dataful visuals die de COVID-19 cijfers in Bangladesh in kaart brengen
Twee van de visuals van Dataful die de COVID-19 cijfers in Bangladesh in kaart brengen.
Alle visuals staan op deze website.

Een compleet beeld creëren

Dataful verzamelde gegevens uit 2.500 rapportages van acht verschillende mediawebsites. Met de beschikbare gegevens heeft Dataful vervolgens visuals gemaakt over COVID-19 gerelateerde sterfgevallen per district in Bangladesh, inclusief gegevens over bevestigde gevallen van het Directorate General of Health Services (DGHS). De visuals zijn hier te vinden, op een website ontworpen met steun van Free Press Unlimited.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat de districten met het hoogste aantal sterfgevallen niet overeenkomen met de districten met het hoogste besmettingspercentage. Dit kan te wijten zijn aan verschillen in testcapaciteit, waardoor beleidsmakers de situatie misschien zullen onderschatten in gebieden waar de sterftecijfers hoog zijn, maar er weinig wordt getest. Dat kan invloed hebben op de manier waarop de overheid omgaat met de pandemie. Echter, volgens Polash, is het zeer onwaarschijnlijk dat de overheid hun data visual zullen gebruiken. “Maar als ze van ons visual gebruik zouden maken, zouden ze de noodzaak erkennen van het ondernemen van meer preventieve stappen in districten met meer COVID-19-gerelateerde sterfgevallen, en niet alleen bevestigde gevallen. Momenteel zien ze dit over het hoofd”, zegt Polash.

Hij gaat verder: “Het hoogste aantal sterfgevallen was in het Cumilla district. Dit is echter niet een van de districten met het hoogste aantal bevestigde gevallen. Deze bevindingen zijn belangrijk voor de tweede fase van de pandemie, die zich in de komende maanden gaat afspelen”.

Steun voor kwaliteitsjournalistiek

Met hun visual was Dataful in staat om meer inzicht in de COVID-19 cijfers te creëren. Als gevolg hiervan hebben de media gemakkelijk toegang tot nauwkeurigere data, waardoor ze betrouwbare informatie over de pandemie aan het publiek kunnen verstrekken. Sinds het uitbrengen van de visual hebben verschillende media het gebruikt in hun berichtgeving over de pandemie.

De visual omvat de gegevens van maart tot augustus. Dataful blijft de meest recente getallen volgen en werkt de visual overeenkomstig bij met nieuwe data.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/covid-19-cijfers-in-kaart-brengen-in-bangladesh

Kwaliteitsjournalistiek brengt COVID-19 cijfers in kaart in Bangladesh

Free Press Unlimited

Mensenrechten

Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV