Kunstwerk Herman Kuijer verlicht CollectieCentrum Nederland

Rijksmuseum

CollectieCentrum Nederland (CC NL) ontsteekt vanavond het lichtkunstwerk dat kunstenaar Herman Kuijer speciaal voor dit gebouw heeft ontworpen. Een groot aantal lichtbundels creëert een voortdurend langzaam veranderend patroon op het nieuwe gebouw langs de A28 in Amersfoort. Hier beheren het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum een groot deel van hun collecties

Herman Kuijer, lichtkunstenaar: Het licht legt een zachte laag over het harde gebouw. Binnen bevriezen de culturele instellingen de tijd door het zorgvuldig conserveren van de collecties, buiten verglijdt de tijd ongrijpbaar.

Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichtarmaturen rondom het hoge gedeelte van het gebouw. Het zachte witte licht beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel. Het lichtbeeld verandert daardoor voortdurend heel langzaam. Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan permanent nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk zal in de avond en ochtend te zien zijn.

Herman Kuijer

Herman Kuijer (1953) maakt sinds het eind van de jaren zeventig door het hele land lichtinstallaties, veelal in de openbare en semi-openbare ruimte. Hij is bekend van onder meer de Marstunnel in Zutphen, Westpoint in Tilburg, het Parktheater in Eindhoven en de onderdoorgang onder de A2 die de Meern met Utrecht verbindt. Zijn werk is opgenomen in diverse particuliere- en bedrijfscollecties.

CC NL

Collectiecentrum Nederland (CC NL) is een unieke samenwerking tussen vier culturele instellingen. In het gebouw van 31.500 m2 groot dragen zij zorg voor optimaal beheer, behoud van de rijkscollecties. CC NL is een katalysator voor kennis, onderzoek en bruikleenverkeer. Gezamenlijk beheren de instellingen een collectie die je het fysieke geheugen van Nederland zou kunnen noemen. Het samenbrengen van de collecties biedt wetenschappers de gelegenheid om objecten uit de koninklijke verzameling te bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De schaalvergroting zorgt voor een kostenbesparing voor de vier instellingen en maakt het mogelijk voor Nederland unieke faciliteiten te bieden, die de gehele cultuursector ten goede komen. Het gebouw in Amersfoort werd in 2020 opgeleverd. Momenteel worden de collecties overgebracht van de huidige depots naar CC NL. In juni wordt CC NL officieel geopend.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het ontwerp is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek (niveau outstanding – 5 sterren). Zo creëert het gebouw zonder installaties het ideale binnenklimaat en wordt regenwater gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Op het dak van het gebouw ligt 3.700 m2 aan zonnepanelen. Daarmee voorziet het gebouw volledig in zijn eigen energiebehoefte. Ook de stroom die nodig is voor het lichtkunstwerk wordt hiermee opgewekt.

Voor meer informatie: www.collectiecentrumnederland.nl

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/kunstwerk-herman-kuijer-verlicht-cc-nl

Kunstwerk Herman Kuijer verlicht CollectieCentrum Nederland

Rijksmuseum

Cultuur

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV