Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Klimaatactivisten Greenpeace beklimmen Erasmusbrug

Greenpeace Nederland

We willen Rutte uitdagen om voor hoger klimaatdoel te gaan in Brussel

Vier klimaatactivisten van Greenpeace zijn zojuist begonnen aan het beklimmen van de Erasmusbrug in Rotterdam. Met deze loodzware inspanning op deze iconische plek dagen ze premier Rutte uit om óók tot het uiterste te gaan voor het klimaat. 

Donderdag en vrijdag gaat Rutte met de Europese staatshoofden in Brussel onder andere praten over minder CO2-uitstoot in 2030. Nederland en Europa staan voor een belangrijke keuze voor onze toekomst. De klimmers roepen premier Rutte op zich in te zetten voor 65% minder uitstoot van broeikasgassen. Want alleen dan kan de klimaatcrisis echt gestopt worden en daarbij hebben we geen moment meer te verliezen. 

‘Nog nooit zo’n lange klim-actie gedaan’

Actievoerders Marleen, Roan, Natasja en Tieme proberen de top van de Erasmusbrug te bereiken. Ze hebben hard getraind en gaan de uitdaging aan, die vermoedelijk tot in de avond duurt. De klimaatklim is de hele dag te volgen via een livestream, waar het publiek de actievoerders ook kan aanmoedigen. Met dit vreedzame protest vragen de klimmers premier Rutte om zich in te zetten voor klimaatactie. Marleen is een van de klimmers: “Ik denk dat het ontzettend zwaar wordt. Ik weet dus ook niet zeker of ik het ga halen, ik hoop het natuurlijk wel. We moeten uren lang flink aan de bak, ik heb nog nooit zo’n lange klim-actie gedaan.”

EU-top in Brussel

Op 15 en 16 oktober komen de Europese staatshoofden bijeen in Brussel om te praten over de klimaatwet en het ophogen van het klimaatdoel voor 2030. Greenpeace vindt dat Rutte in Brussel moet pleiten voor een stevige verhoging van de CO2-reductie. Om de opwarming van de aarde op anderhalve graad te houden en aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen is het nodig om in 2030 65% minder broeikasgassen uit te stoten.

Wie zijn de klimmers?

Om de top van de Erasmusbrug te halen gebruiken de klimmers de schuine constructie waardoor er zo’n 300 meter geklommen moet worden naar de top van brug. Het zijn vier getrainde en gemotiveerde Greenpeace-klimmers.

Tieme (31) uit Utrecht: “De aarde is zo prachtig, we mogen haar niet kapot laten gaan. Ik hoop dat we met onze klimactie aan mensen laten zien dat we samen het verschil kunnen maken, als we met z’n allen de schouders eronder zetten.”

Marleen (34) uit Den Haag: “Zes jaar geleden begon ik als vrijwilliger in het klimteam van Greenpeace. Sindsdien heb ik veel acties gedaan, omdat ik zoveel mogelijk mensen wil wakker schudden. We leven in tijden van ongekende ontbossing, natuurrampen en verlies van biodiversiteit. De enige manier om uit deze klimaatcrisis te komen is door onze manier van leven radicaal om te gooien.”

Natasja (49) uit Amstelveen: “Het gaat de verkeerde kant op met het klimaat. En dat gaat me aan het hart, daarom wil ik graag aandacht voor deze situatie vragen en denk dat dit een goede manier is om dat te doen.”

Roan (56) uit Amsterdam: “In deze wereld wegen economische belangen vaak zwaarder dan het milieu. Dat vind ik kortzichtig. Het is belangrijk om naar de lange termijn te kijken. Ik wil dat mijn kinderen later ook nog veilig en prettig op deze wereld rond kunnen lopen.” 

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/43028/klimaatactivisten-greenpeace-beklimmen-erasmusbrug/

Klimaatactivisten Greenpeace beklimmen Erasmusbrug

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV