Kinderen in kamp al-Hol moeten snel gerepatrieerd worden

Amnesty International

Tienduizenden kinderen worden blootgesteld aan levensbedreigende en onmenselijke omstandigheden in kamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Amnesty International roept regeringen op deze kinderen zo snel mogelijk te repatriëren.

Amnesty International sprak met tien mensen, onder wie acht ooggetuigen, die de situatie in het kamp kenden en vertelden over het misbruik door de Autonome Regering.

De afgelopen twee jaar kampten kinderen in kamp al-Hol met een gebrek aan voedsel, schoon water en essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. De Syrisch-Koerdische Autonome Regering, die het kamp bestuurt, hield willekeurig jongens vast en nam kinderen weg van hun verzorgers. Kinderen riskeren kinderarbeid te moeten verrichten of slachtoffer te worden van geweld en zelfs moord.

Vastgehouden zonder eerlijk proces

Sinds 2019, toen het conflict met de gewapende groepering Islamitische Staat in Syrië eindigde, worden volgens het VN-kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zo’n 60.000 mensen uit Syrië, Irak en andere landen zonder eerlijk proces in kamp al-Hol vastgehouden. Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen. In het kamp zitten mensen met banden met IS, maar ook duizenden mensen die niet met IS in verband gebracht kunnen worden. Zij vluchtten naar het kamp vanwege de oorlog in Syrië.

Kinderen gedwongen gescheiden van familie

Kamp al-Hol staat onder controle van de Asayish, de politie van de Autonome Regering. Het afgelopen jaar hebben de Asayish jongens van twaalf jaar willekeurig vastgehouden. Ze werden gescheiden van hun moeders en verzorgers, uitsluitend op verdenking van de mogelijke toekomstige ‘radicalisering’ hoewel daar geen bewijs voor is. De Asayish bracht de jongens over naar detentiecentra die worden beschreven als ‘rehabilitatiecentra’. Daar is een gebrek is aan voedsel, water en gezondheidszorg en lijden velen aan tuberculose en schurft.

Kinderen vanaf twee jaar worden van hun ouders of verzorgers gescheiden als ze naar het ziekenhuis moeten. Zij mogen niet mee en krijgen ook niet te horen hoe het met hun kinderen gaat.

Amnesty’s oproep

Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag mag geen enkel kind willekeurig van zijn of haar vrijheid worden beroofd en moet de detentie van een kind een laatste redmiddel zijn en voor de kortst mogelijke tijd. De Autonome Regering moet onmiddellijk alle jongens vrijlaten die willekeurig worden vastgehouden en ze moet stoppen met het scheiden van kinderen van hun familie. Elk kind dat gescheiden blijft van zijn ouders of verzorgers moet zo snel mogelijk met hen worden herenigd.

Regeringen moeten stoppen met het schenden van hun internationale verplichtingen wat betreft mensenrechten en moeten het recht van deze kinderen op leven en ontwikkeling respecteren. Amnesty roept hen op de kinderen onmiddellijk te repatriëren. Bovendien moet de Autonome Regering maatregelen nemen voor terugkeer van Syrische kinderen en hun moeders of verzorgers.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/kinderen-in-kamp-al-hol-moeten-snel-gerepatrieerd-worden

Kinderen in kamp al-Hol moeten snel gerepatrieerd worden

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV