Kamp Moria afgebrand: nieuws van ons team op Lesbos

Artsen zonder grenzen

Gisterenavond zijn meerdere branden uitgebroken in kamp Moria op Lesbos. Vorige week is corona (COVID-19) hier voor het eerst uitgebroken. Bijna het hele kamp is afgebrand. ‘We zagen hoe het vuur zich over Moria verspreidde. En hoe de brand de hele nacht woedde. Alles stond in vuur en vlam. Mensen renden massaal alle kanten uit om van het inferno weg te komen. Bange kinderen, ouders totaal in shock. We zijn druk bezig om de mensen te helpen,’ vertelt Marco Sandrone, van ons team op Lesbos.

12.000 mensen Moria zonder onderkomen

Rond de 12.000 mannen, vrouwen en kinderen moesten halsoverkop het kamp verlaten, zonder een alternatief onderkomen. Ook de 35 mensen met corona die in isolatie waren. Onze kliniek bevindt zich tegenover kamp Moria, en is gelukkig onbeschadigd gebleven. Aangezien de meeste mensen nu door de brand uit Moria weg zijn, zijn we aan het kijken hoe we zo snel mogelijk onze hulpverlening weer kunnen opstarten.

Brand in kamp Moria
Twee kinderen in kamp Moria op Lesbos. ©MSF
Brand in kamp Moria op Lesbos
Mensen bekijken de schade van de brand in kamp Moria. © MSF

Urgente noden

Onze teams proberen de mensen die zich over de heuvels op het eiland verspreid hebben te bereiken. We zijn in contact met de relevante autoriteiten om te zien hoe we hen kunnen ondersteunen. Wat nu belangrijk is, is dat deze mensen een veilig heenkomen hebben.

Vijf jaar kamp Moria

Al vijf jaar zitten mensen in slechte omstandigheden vast in kamp Moria. Voor de brand waren er 13.000 inwoners in een opvangkamp voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten dat slechts berekend is op 3.000 mensen. Met wanhoop en spanningen als gevolg. We dringen al maanden aan op een evacuatie van de mensen. We roepen de EU en haar lidstaten op al deze mensen onmiddellijk naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Onze teams staan klaar om alle nodige support voor noodhulp te bieden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/brand-moria-lesbos/

Kamp Moria afgebrand: nieuws van ons team op Lesbos

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV