Jumbo stapt over op kip met één ster

Wakker Dier

Supermarkt Jumbo heeft vandaag aan Wakker Dier laten weten volledig over te stappen op Beter Leven kip. Vanaf 2023 heeft alle kip minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Jumbo is de derde grote supermarkt die deze stap zet. Op dit moment stelt Jumbo al hogere welzijnseisen aan haar kip dan gemiddeld. “Straks kunnen de kippen van Jumbo naar buiten in een overdekte uitloop. Dit gaat zo’n verschil maken, voor miljoenen dieren,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. De organisatie was blij verrast toen marktleider Albert Heijn begin maart aankondigde alle kip vóór januari 2023 een ster te geven. Later zegde ook Lidl toe deze stap te zullen zetten, en nu Jumbo. Hilhorst: “De drie grootste supermarkten nemen hun verantwoordelijkheid en gunnen de kippen een beter leven. Fantastisch”.

Gigantische operatie

Voor deze omschakelingen gaan veel boerenbedrijven veranderen. Men gaat honderden stallen verbouwen om ze te voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskuikens weer terug in het landschap.

Nieuw standaard kip

Jumbo stelt al jaren betere welzijnseisen dan gemiddeld. De huidige kip leeft met dertien dieren per vierkante meter, krijgt daglicht en is een gezonder ras dan de meeste andere supermarkten. Maar dit is niet voldoende voor één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Wakker Dier is blij dat Jumbo nu doorpakt en zijn kip een ster geeft.

Beter Leven-kip

Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte in de stal en altijd daglicht. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.

Wie volgt?

Met deze doorbraak komt het moment steeds dichterbij waarop één Beter Leven-ster de norm is voor alle kip. Andere supermarkten hebben nog geen concrete plannen bekend gemaakt. Maar Wakker Dier rekent erop dat zij het goede voorbeeld van Albert Heijn, Lidl en Jumbo snel zullen volgen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/jumbo-stapt-over-op-kip-met-een-ster/

Jumbo stapt over op kip met één ster

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV