Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jubileum 25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Natuurmonumenten

Er is in de herfst veel te genieten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland! Op mooie weekenddagen weten heel veel mensen het gebied te vinden voor een frisse herfstwandeling. De viering van het jubileum van het Nationaal Park met de ‘Beleefweek’ in de herfstvakantie kon door coronamaatregelen niet helemaal doorgaan. Gelukkig is de natuur wel gewoon open voor heerlijke wandelingen.

Dit jaar viert Nationaal Park Zuid-Kennemerland haar zilveren jubileum. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN, particuliere eigenaren, IVN Natuureducatie, de provincie en de gemeentes Velsen, Bloemendaal, Zandvoort en Haarlem. Er is een gezamenlijke meerjarenvisie en door geregeld overleg worden allerlei dingen, van natuurbeheer tot activiteiten en reacties op plannen in de omgeving, met elkaar afgestemd.

Kijk hier het filmpje over de viering van 25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland: 

Samen kun je grote dingen doen

Boswachter ecologie Hans Wondergem en boswachter communicatie en beleven Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten leggen uit wat die 25 jaar Nationaal Park een mooie resultaten heeft opgeleverd. Boswachter Hans vertelt: “Het leefgebied van kleine dieren en planten is enorm vergroot door het aanleggen van drie natuurbruggen over grote wegen (2013 en 2018) en een spoorlijn (2016). Zeker kleine dieren kunnen niet zo makkelijk oversteken. En het stoppen van de grondwaterwinning in 2003 is heel belangrijk voor het gebied. Duinvalleien zijn ‘s winters weer nat en het prachtig witte parnassiabloempje, dat bijna verdwenen was, is weer in grote aantallen terug. Het is zelf het logo van het Nationaal Park geworden. Zulke grote dingen krijg je in je eentje niet zo snel voor elkaar.”  Ook het vergroten van het begrazingsgebied en de introductie van Schotse hooglanders en konikpaarden in 2005 heeft veel gebracht. Boswachter Jowien ziet de verschillen: “Je ziet dat er op duingraslandjes veel meer variatie is door het gegraas. Kleine bloemen en kruiden hebben allemaal hun eigen plekje. Ik zie meer vlinders en andere insecten.”. De grote stuivende duinen bij de zeereep zijn een spectaculair en bekend stuk natuurontwikkeling. Hier zijn windsleuven gegraven in de zeewering, waardoor wind met vers kalkrijk zand vanaf het strand ver het gebied in kan komen. Het dunne laagje vers zand dat verspreid wordt achter de grote stuifduinen is heel belangrijk voor de typische duinplanten die hier thuishoren.

De smaak van het Nationaal Park

Speciaal voor het jubileum is de smaak van het Nationaal Park gevangen in een speciale kruideninfusie van planten, kruiden en bessen die in het park groeien. Herboriste Corina Busman heeft de mix samengesteld. Zij organiseert samen met Natuurmonumenten regelmatig activiteiten in het gebied die te maken hebben met eten, proeven en hoe je natuurproducten kan gebruiken voor je gezondheid. De workshop ‘Superfoods uit het bos’ is erg populair geworden. De speciale jubileum-theemelange is te koop bij onder andere Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

Meer informatie over het Nationaal Park Zuid-Kennemerland lees je op www.np-zuidkennemerland.nl!

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-zuid-kennemerland/nieuws/jubileum-25-jaar-nationaal-park-zuid

Jubileum 25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV