Jane Turner neemt afscheid als hoofd Rijksprentenkabinet

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum neemt per 1 november 2020 afscheid van Jane Turner omdat zij dan met pensioen gaat. Jane is ruim negen jaar hoofd van het Rijksprentenkabinet geweest, waar ze leiding gaf aan de conservatoren en wetenschappelijk medewerkers van die afdeling.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Jane Turner heeft veel betekend voor het Rijksmuseum. Ze realiseerde vele bijzondere tentoonstellingen en onder haar leiding werd de collectie tekeningen, prenten en foto’s verrijkt met vele nieuwe aanwinsten, waaronder een prachtige serie van 46 aquarellen met Italiaanse landschappen van Josephus Augustus Knip (1777–1847). Jane kwam onder meer naar het Rijksmuseum met het streven een nieuwe generatie conservatoren op te leiden en met hen zich in te zetten voor een digitale bestandscatalogus van de tekeningen. In beide is zij meer dan geslaagd.

Jane Turner: Het was een grote eer om de afgelopen jaren deel te mogen uitmaken van het team van het Rijksmuseum. Ik zal de vele professionele collega’s missen, evenals de persoonlijke vriendschappen die ik tijdens mijn periode in Amsterdam heb gemaakt.

Specialist

Jane is specialist op het gebied van 16e en 17e Nederlandse tekeningen. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan het Institute of Fine Arts van de New York University. Ze werkte onder meer voor het Morgan Library & Museum in New York en voor Macmillan Publishers in London, waarvoor ze de coördinatie en eindredactie deed van het 34-delige standaardwerk, The Dictionary of Art. Turner heeft tientallen publicaties op haar naam staan, waaronder de collectiecatalogi van Nederlandse tekeningen in het Morgan Library & Museum (2006) en het Victoria & Albert Museum (2014).

Frans Post

Een van de bijzonderste tentoonstellingen die Jane bedacht was Frans Post. Dieren in Brazilië, waarvoor het Rijksmuseum een samenwerking is aangegaan met Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De combinatie van tekeningen en opgezette dieren was een groot succes bij families met kinderen. In het vat zit nog de tentoonstelling XXL Papier, over de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksprentenkabinet. Deze tentoonstelling opent in de zomer van 2021.

Collectiecatalogus

Daarnaast ontwikkelde ze de online collectiecatalogus 17e eeuwse Nederlandse tekeningen in het Rijksmuseum. De teksten bij de Rembrandttekeningen staan al online in Rijksstudio, maar er volgen er nog vele meer. Dit project gaat ook na haar pensioen door en Jane zal hier als vrijwilliger bij betrokken blijven.

YouTube-serie

Sinds twee jaar heeft Jane haar eigen YouTube-serie Jane’s Addiction op het Rijksmuseum kanaal. Daarin vertelt ze bijzondere verhalen over prenten en tekening uit de collectie van het Rijksprentenkabinet.

Naast hoofd van het Rijksprentenkabinet was Jane Turner President van de International Advisory Committee of Keepers of Public Collections of Graphic Arts, beter bekend als de 50 Lux Club, genoemd naar de maximale hoeveelheid licht die prenten en tekeningen kunnen verdragen. Ook is ze hoofdredacteur van het prestigieuze vakblad voor tekeningen Master Drawings. Deze laatste functie zal zij blijven vervullen.

Tot er een nieuw hoofd van het Rijksprentenkabinet is aangesteld wordt die functie waargenomen door Erik Hinterding en Ilona van Tuinen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/jane-turner-neemt-afscheid-als-hoofd-rijksprentenkabinet

Jane Turner neemt afscheid als hoofd Rijksprentenkabinet

Rijksmuseum

Cultuur

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV