Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Internationaal Strafhof onderzoekt misdrijven Venezuela

Amnesty International

Het Internationaal Strafhof (ICC) vindt dat er voldoende aanwijzingen zijn dat Venezolaanse functionarissen misdrijven tegen de menselijkheid hebben gepleegd. Daarom opent het een officieel onderzoek. Amnesty ziet dit als eerste stap op weg naar gerechtigheid.

ICC-aanklager Karim Khan kondigde op donderdag 4 november 2021 het onderzoek aan in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In 2018 startte het Hof een voorlopig onderzoek naar de beschuldiging dat Venezolaanse veiligheidsdiensten excessief geweld hadden gebruikt bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering. Er zouden mishandelingen en buitengerechtelijke executies hebben plaatsgevonden. Het is de eerste keer dat het Strafhof een onderzoek opent naar misdrijven in een land in deze regio.

‘Grondig onderzoek en vervolging nodig’

‘Het Internationaal Strafhof erkent eindelijk de urgentie om de vermeende misdrijven tegen de menselijkheid te onderzoeken die meerdere mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, jarenlang hebben gedocumenteerd en aan de kaak gesteld in Venezuela’,  zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘De aanklager moet de wreedheden die zijn begaan tegen het Venezolaanse volk grondig onderzoeken en degenen die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor misdrijven tegen de menselijkheid ook vervolgen.’

Lees hier het volledige Engelstalige bericht.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/internationaal-strafhof-onderzoekt-misdaden-venezuela-eerste-erkenning-voor-slachtoffers

Internationaal Strafhof onderzoekt misdrijven Venezuela

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV