Inhuizing collectie gestart

Boijmans

De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart. Vanuit vijf externe tijdelijke opslaglocaties in Nederland en België zullen de meer dan 151.000 kunstobjecten waaruit de collectie bestaat de komende tijd naar hun nieuwe thuis worden gebracht.

Zo komt de ziel in het nu nog vrijwel lege en bijna kleurloze depot. Het zal dan eindelijk functioneel worden en dag na dag steeds voller raken. Uiteindelijk is de collectie die is ontstaan dankzij 172 jaar verzamelen, voor het eerst samen en zal hier voortaan worden bewaard en verzorgd.

De inhuizing van de collectie kun je via onze website op de voet volgen. We leggen de ‘militaire operatie’ en het proces achter de schermen vast in beeld en cijfers en laten je kennis maken met de verschillende depotmedewerkers die dag in dag uit zorgen voor de collectie.

Het depot is uniek. Het is een nieuwe museumtypologie, hier gelden andere wetten en regels. Het is het eerste publiek toegankelijke depot ter wereld. Het depot opent zijn deuren voor het publiek op zaterdag 6 november 2021. 

‘Militaire operatie’

De omvang van de inhuizing is enorm. Als het om meer dan 151.000 voorwerpen gaat, kun je niet op microniveau opereren. De hele collectie wordt immers in één keer, in een periode van zo’n vier maanden, verplaatst. Op deze pagina kom je alles te weten over de grootsheid en het verloop van deze operatie.

Werkgebouw

In het depot staat het object centraal. Er is geen hiërarchie zoals in een museum en alle kunst staat kriskras door elkaar. Kunstwerken krijgen een plaats op basis van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn; niet op basis van kunsthistorische waarde of betekenis.

Collectie

In het depot wordt de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, die het resultaat is van 172 jaar verzamelen, bewaard en verzorgd. Alle werken komen er samen. Zo ontstaan combinaties en dwarsverbanden die niet eerder bestonden.

Depotmedewerkers

In het nieuwe depot is elke dag een groot team aan het werk om de inhuizing te regelen. Dat bestaat uit 24 uitpakkers, 6 registratoren en 3 coördinatoren, die per dag wisselen in samenstelling. En daarbij komen ook nog de mensen van de beveiliging en de kunsttransporteurs. Samen zorgen zij ervoor dat de inhuizing voorspoedig kan verlopen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Museum Boijmans van Beuningen:

https://www.boijmans.nl/nieuws/inhuizing-collectie-gestart

Inhuizing collectie gestart

Boijmans

Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV