Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In actie voor vluchtelingen tijdens coronacrisis

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis roept sportievelingen op in actie te komen voor vluchtelingen tijdens de coronacrisis. Vluchtelingen komen wereldwijd ernstig in de knel door de pandemie. Velen van hen zijn plotseling hun werk kwijtgeraakt en hebben daardoor geen inkomsten meer. Daarnaast lopen zij in vluchtelingenkampen extra risico op besmetting met het coronavirus. Daarom start het Rode Kruis in september de sportactie Kilometers voor Kansen. Daarbij geef je vluchtelingen een kans met je favoriete sport.

Van Turkije naar Griekenland, van Myanmar naar Bangladesh: vluchtelingen moeten vaak honderden kilometers afleggen om zichzelf in veiligheid te brengen. Tijdens Kilometers voor Kansen leg je met jouw sport dezelfde afstand af als een vluchteling. Dit kan bijvoorbeeld fietsend, zwemmend of hardlopend.

Met kilometers voor Kansen geef je vluchtelingen een kans. Tijdens deze actie in september 2020 leg je met jouw sport dezelfde afstand af als een vluchteling.

Zo kun je in de maand september tijdens Kilometers voor Kansen bijvoorbeeld 105 kilometer hardlopen. Dit is de afstand die een vluchteling uit Myanmar moet overbruggen om het vluchtelingenkamp Cox’s Bazar in Bangladesh te bereiken. De bekende topjudoka Carlos Platier Luna zal deze afstand afleggen. “Deze mensen lopen in extreme omstandigheden veel kilometers”, vertelt hij. “Hoe bijzonder is het om deze tocht van Myanmar tot Bangladesh in Nederland te lopen én hiermee geld op te halen! Zo voelt iedere kilometer als een goed doel.”

Ook andere topsporters zetten zich in september in voor vluchtelingen. Onder andere olympisch zwemster Kira Toussaint gaat de uitdaging aan: “Ik doe mee met Kilometers voor Kansen om aandacht te vragen voor de zware reizen die vluchtelingen afleggen. Zij maken veel kilometers, in vaak erg slechte omstandigheden. Door mijn kilometers in september te laten tellen, wil ik geld ophalen om deze mensen te helpen.”

Vluchtelingen in de knel

Vluchtelingen vormen een van de groepen die tijdens de pandemie extra kwetsbaar zijn. Velen van hen hebben dringend hulp nodig. Het coronavirus heeft een grote sociaal-economische impact op vluchtelingen. Zij werken vaak in de informele sector en verdienen bijvoorbeeld geld als schoenenpoetser of straatverkoper. Door de uitbraak van COVID-19 valt dit werk grotendeels weg. Veel vluchtelingen hebben hierdoor plotseling geen inkomen meer.

Tegelijkertijd zien ze de kosten oplopen. Sinds de start van de coronacrisis zijn zij meer geld kwijt aan hygiëneproducten en eten. Uit een steekproef van het Rode Kruis onder zo’n vijfhonderd vluchtelingen in Turkije, blijkt dat zeventig procent zijn baan heeft verloren door de coronacrisis. Tegelijkertijd ziet tachtig procent de dagelijkse kosten juist oplopen.

In Burkina Faso geeft het Rode Kruis voorlichting over corona in een vluchtelingenkamp.

Het Rode Kruis geeft voorlichting over het coronavirus in een vluchtelingenkamp in Kaya, Burkina Faso.

Daarnaast bestaat in vluchtelingenkampen veel kans op besmetting met het coronavirus. Jezelf beschermen tegen COVID-19 is een grote uitdaging als je met tien mensen in een tent leeft, of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen. Ook de leefomstandigheden van vluchtelingen buiten de kampen zijn vaak slecht. Zo hebben ruim 200.000 vluchtelingengezinnen in Turkije geen toegang tot water of toiletartikelen.

Het Rode Kruis zet zich in voor vluchtelingen wereldwijd. Met het opgehaalde geld zorgen we onder andere voor schoon drinkwater en hygiënevoorlichting in vluchtelingenkampen.

Alle sportliefhebbers kunnen zich opgeven voor Kilometers voor Kansen en zelf kiezen op welke manier zij hun afstand gaan afleggen. Deelnemen kan individueel, maar ook als team kun je een uitdaging aangaan. Via een speciale actiepagina blijven je sponsoren op de hoogte van je prestaties.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/in-actie-voor-vluchtelingen-tijdens-coronacrisis/

In actie voor vluchtelingen tijdens coronacrisis

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV