Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

IJsvogel op Marker Wadden

Natuurmonumenten

De bijzondere waarneming werd op 18 september gedaan tijdens de maandelijkse watervogel- en PTT-telling (Punt-Transect-Tellingenproject, het langst lopende monitoringproject van Sovon). 

Hoofdeiland

Op het hoofdeiland zaten honderden wintertalingen en slobeenden. In het deel waar het pad nu voor publiek is afgesloten, zat het vol met eenden en diverse steltlopers, zoals bosruiter, tureluur, steenloper, zilverplezier en bontbekplevier.

En naast de waarneming van een ijsvogel werd ook een visarend gezien die rondom Marker Wadden met succes aan het vissen was. De reuzensterns waren ook nog steeds aanwezig.  

Natuureilanden

Op de natuureilanden verbleven veel meer vogels, waaronder duizenden wintertalingen, honderden slobeenden, honderden bontbekplevieren en bonte strandlopers.  Op de moddervlaktes foerageerden vele soorten steltlopers in kleinere aantallen, zoals kleine strandloper, kanoet, krombekstrandloper, rosse grutto, zilverplevier en kemphaan.

Twee tot drie slechtvalken joegen op de eenden en steltlopers. Tijdens de telling viel het op hoe weinig zangvogels er waren. Alleen witte kwikstaarten, oeverpiepers en oeverzwaluwen waren redelijk talrijk.

Op het natuureiland werd ook een blonde ruiter ontdekt. Dat is een Noord-Amerikaanse broedvogel die in plaats van naar Zuid-Amerika, naar Marker Wadden is gevlogen. In Nederland duikt deze dwaalgast jaarlijks wel enkele keren op, ook op Marker Wadden in 2018. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ijsvogel-op-marker-wadden

IJsvogel op Marker Wadden

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV