Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

IJsland gaat derde jaar op rij niet op walvisjacht

IFAW

In IJsland gaat normaal gesproken de walvisvaart begin juni van start. Inmiddels vindt voor het derde jaar op rij de walvisjacht geen doorgang.

International Fund for Animal Welfare (IFAW) is verheugd dat de laatste walvisvaarder in IJsland heeft besloten om dit jaar af te zien van het afslachten van bedreigde vinvissen.

“Het zal niet lang meer duren voordat het doek definitief valt voor de IJslandse walvisvaart,” zegt Sharon Livermore, Directeur Marine Conservation van IFAW. “In 2020 besefte de IJslandse Minke Whalers Association dat de jacht op walvissen echt niet meer van deze tijd is en staakte zij haar wrede praktijken. Het bedrijf Hvalur hf van Kristjan Loftsson is nu nog de enige walvisvaarder. Op grond van de quotaverordening mag Loftsson nog steeds jagen op vinvissen, maar hij heeft dit sinds 2018 niet meer gedaan. Het staat hem helaas wel vrij om volgend jaar weer op walvissen te jagen om een nieuwe quotaregeling voor vijf jaar veilig te stellen.”

Het vlees van dwergvinvissen wordt in IJsland nog steeds verkocht, maar in de afgelopen jaren was dit voornamelijk aan toeristen en niet zozeer aan de IJslandse bevolking. Uit een recente opiniepeiling van IFAW kwam naar voren dat onder IJslanders zelf weinig vraag is naar walvisvlees; slechts één procent van de bevolking eet regelmatig walvisvlees. In samenwerking met lokale touroperators die walvissafari’s aanbieden, heeft IFAW de ‘Meet Us Don’t Eat Us’ campagne opgezet om toeristen te informeren over de walvisvaart en het eten van walvisvlees. Door deze campagne is de consumptie van walvisvlees door toeristen in IJsland aanzienlijk gedaald.

Omdat er op de binnenlandse markt slechts beperkt vraag is naar vlees van dwergvinvissen, wordt dit sinds 2013 geëxporteerd naar Japan en zijn er – verder zonder succes – pogingen ondernomen om andere buitenlandse markten aan te boren.

In IJsland is de walvisvaart niet langer een controversieel politiek thema. Decennialang stond de walvisvaart in IJsland hoog op de politieke agenda tijdens verkiezingscampagnes, maar in 2016 verdween het thema naar de achtergrond. Jongere kiezers zijn meer bezig met klimaatverandering, de rol die walvissen spelen in het bevorderen van gezonde ecosystemen in de oceaan en de belangrijke bijdrage die zij leveren bij de CO2-afvoer naar diepzee.

Livermore geeft aan: “Op dit moment is de commerciële walvisvaart weliswaar gepauzeerd, maar het risico voor de walvissen in de IJslandse wateren is nog steeds niet geweken. Gelukkig zijn het nu de IJslanders zelf die inzien hoe belangrijk walvissen zijn en maken zij zich hard voor het beëindigen van de walvisvaart. IFAW blijft zich inzetten voor de bescherming van de walvissen in de IJslandse wateren en het bevorderen van verantwoorde walvistoerisme.”

Na een stop van 13 jaar begon IJsland in 2003 weer met de commerciële walvisvaart en doodde meer dan 1.500 vinvissen en dwergvinvissen. Sindsdien zet IFAW zich samen met IJslanders in om walvissafari’s te promoten als verantwoord alternatief voor de wrede walvisjacht.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van IFAW:

https://www.ifaw.org/nl/press-releases/geen-walvisjacht-ijsland

IJsland gaat derde jaar op rij niet op walvisjacht

IFAW

Natuur, Milieu en Dieren

Javastraat 56, 2585 AR Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV