Humanitaire nood hoog in Afghanistan na machtsovername

Nederlandse Rode Kruis

De machtsovername in Afghanistan door de Taliban leidt tot veel humanitair leed, ziet het Rode Kruis. Hoewel een geweldsuitbarsting in de hoofdstad Kabul tot nu toe vermeden is, is er in de afgelopen weken zwaar gevochten in andere delen van het land. In steden als Kandahar, Herat en Lashkar Gah zijn duizenden gewonden gevallen. Huizen, ziekenhuizen en infrastructuur zijn zwaar beschadigd geraakt of verwoest. De gezondheidscentra van het Internationale Rode Kruis in Afghanistan zijn op dit moment actief. Het Rode Kruis blijft ook in de toekomst in het land werkzaam.

Robert Mardini de directeur-generaal van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zegt in een verklaring: “Het ICRC zal het Afghaanse volk bij blijven staan ​​en mannen, vrouwen en kinderen helpen om de situatie het hoofd te bieden”.

Vanuit de Afghaanse Rode Halve Maan zijn circa 1.800 hulpverleners actief. Het kantoor in Herat, een ziekenhuis in Kandahar en meerdere revalidatiecentra verspreid over het land zijn geopend en de medewerkers daar blijven hun werk voortzetten. Lokale geweldsuitbarstingen bemoeilijken het werk ter plaatse. Op sommige locaties dicht bij gevechten is het daarom nu te gevaarlijk voor hulpverleners. Het Rode Kruis heeft contact met de strijdende partijen om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Explosieven

De afgelopen weken is het aantal gewonden dat moet worden behandeld in faciliteiten van het Rode Kruis enorm toegenomen. Sinds 1 augustus zijn meer dan 7.600 door wapengeweld verwonde patiënten behandeld in door het ICRC ondersteunde gezondheidscentra in het hele land. In de maanden juni, juli en augustus waren dat meer dan 40.000 patiënten. Robert Mardini zegt daarover: “Het gehele land ligt bezaaid met explosieven, waarvan vele pas in de afgelopen weken zijn geplaatst. Onze medische teams verwachten nog maanden en jaren patiënten te moeten behandelen”. 

Gesprekken met Taliban

Het Internationale Comité van het Rode Kruis is sinds 1987 in Afghanistan aanwezig. De medewerkers van het ICRC hebben jarenlang gewerkt aan de bescherming van – en hulp aan mensen in nood in door de Taliban gecontroleerde gebieden. Hierdoor bestaan er goede ingangen bij leiders op verschillende niveaus. Het Rode Kruis beschikt op dit moment over voldoende voorraden en is met de Taliban in gesprek over de toekomstige toevoer van hulpmiddelen. 

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/humanitaire-nood-hoog-in-afghanistan-na-machtsovername/

Humanitaire nood hoog in Afghanistan na machtsovername

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV