Hoe reistijd de keuze voor schone fiets en ov in de weg zit

Door de reistijd is het momenteel minder aantrekkelijk om buiten de spits het ov of de fiets te pakken. Zonde, want die kennen veel voordelen ten opzichte van de vervuilende auto. Hoe zit dat?

Vervuilende auto nu sneller

We hebben onderzocht wat momenteel het verschil is in reistijd tussen de auto en de fiets en ov. Wat blijkt? Voor zeer korte afstanden is het sneller om voor de fiets en het ov te kiezen, maar buiten de spits wint de auto al snel. Dat is niet goed, want de auto heeft verder vooral nadelen. Auto’s stoten bijvoorbeeld een hoop CO2 en fijnstof uit, nemen veel ruimte in beslag en veroorzaken ongelukken en geluidsoverlast.

Bekijk de kaartjes en zie de verschillen in reistijd:

1. Verschil in reistijd tussen de auto en de fiets buiten de spits
2. Verschil in reistijd tussen de auto en het ov buiten de spits
3. Verschil in reistijd tussen de auto en de fiets in de spits
4. Verschil in reistijd tussen de auto en het ov in de spits
5. Verschil in reistijd tussen de fiets en het ov buiten de spits

Investeren in schoon ov en fiets verbetert reistijd en bereikbaarheid

De reistijd voor fiets en ov kan met de juiste investeringen makkelijk worden versneld. Maar dat niet alleen. Baanbrekend onderzoek in opdracht van Milieudefensie laat zien dat investeren in fiets en ov ook veel andere voordelen kent:

  • 3 tot 4 x betere bereikbaarheid (óók voor de auto);
  • Meer mensen profiteren (ook lagere inkomens);
  • Beter voor milieu, klimaat en natuur;
  • Beter voor de gezondheid;
  • Minder geluidsoverlast;
  • Minder ruimtebeslag;
  • Tot 10% minder uitstoot van CO2, tot 8% minder stikstofdioxide en fijnstof.

En dat terwijl door opstoppingen de bereikbaarheid per auto verder verslechtert. Bovendien lossen investeringen in de auto dat probleem niet op.

Schoon ov en fiets: daar profiteert iedereen van

Het is een kwestie van kiezen. We kunnen ons geld maar 1 keer uitgeven. Dus blijven we investeren in de vervuilende auto of gaan we meer investeren in de schone fiets en het duurzame ov? Dit laatste is ook eerlijker. Want door de lagere kosten hebben veel meer mensen er profijt van. Ook de mensen met een kleine portemonnee.

Ga jij ook voor groen en eerlijk?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan beslissen over de wereld waarin we leven. Daarom horen we graag hoe jij denkt over de verdeling van investeringen, zoals in verkeer en bereikbaarheid. Ook zijn we benieuwd of jij vindt dat grote bedrijven genoeg bijdragen. Doe mee: Vul de enquête in.

Hoe reistijd de keuze voor schone fiets en ov in de weg zit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV