Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe ontstaat temporaalkwabepilepsie?

Epilepsie Fonds

Met steun van het Epilepsiefonds duikt Jeroen Pasterkamp dieper in de wereld van het DNA, zodat er in de toekomst een alternatieve behandeling – of zelfs genezing – komt voor temporaalkwabepilepsie. Hij legt uit: “Bij het ontstaan van temporaalkwabepilepsie speelt het hersencentrum voor taal en geheugen (de hippocampus) een grote rol. Bij ongeveer 30% van de mensen met deze vorm van epilepsie slaan medicijnen niet aan, waardoor zij aanvallen houden. Je kunt dan alleen nog de hippocampus verwijderen. Maar dat is een gevaarlijke operatie die niet altijd effectief is en waarvoor niet iedereen in aanmerking komt. Daar wil ik iets aan doen en daarom gaan we uitzoeken hoe temporaalkwabepilepsie ontstaat.”

Rol voor nieuw soort RNA

Bij temporaalkwabepilepsie veranderen de hersenen lang voor de eerste aanval. Maar hoe die veranderingen ontstaan en wat ertegen te doen is, dat is grotendeels onbekend. “We weten wel al dat het iets te maken heeft met de hoeveelheid eiwitten in de hersenen”, vertelt Pasterkamp, hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij UMC Utrecht. De verspreiding van eiwitten en de hoeveelheid eiwitten worden in de hersenen geregeld door TransferRNA’s. Maar deze RNA-moleculen blijken meer rollen hebben. “Soms worden deze kopieën van ons DNA in kleine stukjes geknipt, die hele nieuwe functies krijgen. Bij mensen met epilepsie wijken deze stukjes af.”

Bestaand hersenweefsel onderzoeken

Pasterkamp: “We denken dat er bij mensen met temporaalkwabepilepsie iets mis is met de TransferRNA’s. Om te ontdekken wat er precies mis is, onderzoeken we bestaand hersenweefsel van mensen die voor 2019 een hersenoperatie ondergingen voor hun epilepsie. We zoeken naar afwijkingen in dat hersenweefsel en vervolgens proberen we de TransferRNA’s zo te veranderen dat we minder epileptische activiteit zien. Als dat lukt, hebben we een belangrijk startpunt voor het vinden van nieuwe en meer effectieve medicatie.”

Dit artikel is afkomstig van de website van het Epilepsiefonds:

https://www.epilepsie.nl/nieuws/detail/hoe-ontstaat-temporaalkwabepilepsie/156

Hoe ontstaat temporaalkwabepilepsie?

Epilepsie Fonds

Gezondheid en Handicaps

De Molen 35, 3994 DA Houten, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV