Hoe definieer je en bestraf je ecocide?

Plastic Soup Foundation

Een panel van internationale topjuristen buigt zich over de definitie van ecocide. Een eenduidige juridische definitie is namelijk onontbeerlijk om ecocide als internationale misdaad erkend te krijgen. Wereldwijd is er steeds meer steun voor het idee om naast oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid ook schade aan ecosystemen strafbaar te stellen via het Internationaal Strafhof (ICC).

De Aarde gaat gebukt onder toenemende vernietiging van ecosystemen. Plasticsoep is een van de oorzaken, naast klimaatverandering, overbevissing, mijnbouw en massale boskap. Tot nu is grootschalige vernietiging van de natuur echter wettelijk toegestaan.

Ecocide kan strafbaar gesteld worden door het Statuut van Rome inzake het Internationale Strafhof uit te breiden.

TOENEMENDE STEUN

Het team van gespecialiseerde juristen is bij elkaar gebracht door Stop Ecocide op verzoek van Zweedse politici. De tijd is er rijp voor. Eerder dit jaar schaarde de Franse president Macron zich ook achter het idee. De nieuwe Belgisch regering heeft diplomatieke ondersteunende actie beloofd.

Jarenlang zette de Britse advocaat Poly Higgins zich in om ecocide als misdaad erkend te krijgen. Na haar voortijdige dood wordt haar werk voortgezet door haar organisatie Stop Ecocide, die ook in Nederland vertegenwoordigd is.

DEFINITIE ECOCIDE

Landen die ecocide strafbaar willen stellen, kunnen een voorstel indienen om het Statuut van Rome aan te passen. Begin volgend jaar moet er een definitie liggen op grond waarvan ze dat kunnen doen. Van die mogelijkheid kunnen bijvoorbeeld kleine eilandstaten gebruikmaken die door klimaatverandering onder water lopen.

Het is nu bijna een jaar geleden dat een ambassadeur van de eilandstaat Vanuatu als eerste voorstelde om ecocide strafbaar te maken. Destijds kon Vanuatu nog geen formeel verzoek indienen voor wijziging van het Statuut van Rome bij gebrek aan een eenduidige definitie. 

HAKEN EN OGEN

Door het Internationaal Strafhof kunnen alleen individuen veroordeeld worden, maar bedrijven en overheden niet. Het team van juristen gaat zich buigen over enkele lastige juridische vraagstukken. Wanneer is er voldoende grond om een individu te vervolgen? Wie kunnen verantwoordelijk gehouden worden en wie niet? Hoe toon je aan dat een CEO van een multinational de intentie had om de natuur te vernietigen?

Deze en andere hobbels moeten overwonnen worden. Want zonder wet is er geen misdaad en dus ook geen wettelijke bescherming van ecosystemen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/12/hoe-definieer-je-en-bestraf-je-ecocide/

Hoe definieer je en bestraf je ecocide?

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV