Hoe de ‘p’ van plastic in de duikerstaal werd opgenomen

Blog – Carina van Uffelen

In 2050 zit er meer plastic in de oceaan dan vis. Deze beroemde voorspelling door Ellen MacArthur van de MAcArthur foundation blijft altijd maar door mijn hoofd spoken. Het heeft mij als medewerker van Plastic Soup Foundation én duiker, ten slotte op een idee gebracht dat enthousiast werd opgepakt!

Het begon allemaal in 2018 toen een enthousiaste recreatief duiker, Debbie Mous, naar Plastic Soup Foundation kwam omdat ze de duikwereld in actie wilde laten komen tegen plasticvervuiling. We maakten een afspraak en brainstormden met verschillende duikorganisaties en duikbedrijven hoe we de duikwereld meer zouden kunnen betrekken bij het plasticprobleem. Door de voorspelling van MacArthur kreeg ik toen een ingeving.

Om met elkaar te communiceren hebben duikers speciale handgebaren voor allerlei vissen en zeedieren, maar waarom eigenlijk niet voor plastic? Omdat er zoveel plastic in de oceaan voorkomt, moeten we daar eigenlijk ook een teken voor hebben, realiseerde ik mij. Het duikteken zou in de praktijk gebruikt kunnen worden om plastic te signaleren en tegelijkertijd besef je met het bestaan van zo’n teken hoe absurd en ernstig de plasticvervuiling is.

De P voor Plastic

Mijn idee voor een plastic-duikteken won de brainstormsessie en een paar weken later hebben we het teken een vorm gegeven: de P voor plastic. Met je rechterhand vorm je de lijn van de P en met je linkerhand vorm je een c en plaats je tegen het bovenste deel van je rechterhand. Zo kunnen anderen de P voor plastic in jouw handgebaar herkennen.

Het werd fantastisch opgepakt! Over de hele wereld werd het teken gedeeld en het heeft in totaal meer dan 4 miljoen mensen op Facebook bereikt! 

Dankzij de hulp van Debbie en duikorganisaties als DuikeninBeeld is het teken nu ook opgenomen in een Scuba Sign App en staat het op de Wikipediapagina over duiktekens. De volgende stap is een vast plekje in educatiemateriaal voor duikers. To be continued!


Door Carina van Uffelen – werkt sinds 2017 in het communicatieteam van Plastic Soup Foundation en is zelf ook groot fan van duiken en de onderwaterwereld.

Hoe de ‘p’ van plastic in de duikerstaal werd opgenomen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV