Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hivos en Greenpeace ontvangen extra 4 miljoen euro om ontbossing in de Amazone tegen te gaan

Greenpeace Nederland

Bosbranden, illegale houtkap, vervuiling door oliewinning: de Amazone wordt ernstig bedreigd. De inheemse bewoners vechten voor het behoud van hun leefgebied. Dit is belangrijk voor ons allemaal. Want als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering.

Hivos en Greenpeace strijden samen tegen de vernietiging van het Amazone regenwoud, zij aan zij met de inheemse bewoners. In Ecuador, Brazilië en Peru wordt met een combinatie van moderne technologie én inheemse kennis bewijs verzameld waarmee juridische stappen kunnen worden gezet of campagne kan worden gevoerd. Het programma Alle ogen op de Amazone wordt mogelijk gemaakt door een geldbedrag van ruim 14,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dat wordt nu aangevuld met nog 4 miljoen euro.

Bijzondere coalitie

Om de ontbossing te stoppen, is een bijzondere coalitie van milieuorganisaties en mensenrechtenorganisaties samengebracht. “Wij ondersteunen de inheemse en lokale bewoners van de Amazone bij het vastleggen en beschermen van hun landrechten”, aldus Carolina Zambrano, programmamanager Alle ogen op de Amazone. “Via hoogwaardige technologie en monitoring wordt de ontbossing snel en effectief in kaart gebracht. Met dit onomstotelijke bewijs kunnen inheemse groepen zelf actie ondernemen. Zoals het aanspannen van rechtszaken, informeren van media of starten van een campagne.”

Hoop voor de Amazone

De ondersteuning van de inheemse bevolking in hun strijd tegen de vernietiging van hun leefgebied heeft geleid tot hoopvolle successen. Zo hebben de Waorani in Ecuador een rechtszaak aangespannen tegen de overheid om olieboringen op hun grondgebied tegen te houden. Ze hebben een historische zege geboekt waarmee ze 500.000 hectares regenwoud hebben kunnen beschermen tegen oliewinning.

In Brazilië is de ontbossing op het grondgebied van de inheemse gemeenschap Karipuna aanzienlijk verminderd sinds de gemeenschap met bosmonitoring en juridische acties zijn begonnen. In vergelijking met vorig jaar is de ontbossing binnen het inheemse gebied van de Karipuna met 49% gedaald volgens recent onderzoek op basis van satellietbeelden. Door bescherming van inheemse rechten wordt het bos beschermd, evenals het behoud van de biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering.

In de Amazone worden mens en milieu verdrukt als nooit tevoren. De jacht op de laatste natuurlijke rijkdommen, zoals hout, olie, mineralen en edelmetalen, is een enorme bedreiging voor onze planeet. Het programma Alle ogen op de Amazone brengt daar verandering in. Dankzij de extra bijdrage van 4 miljoen euro kan de strijd tegen de ontbossing worden voortgezet. Met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcodeloterij!

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/43906/hivos-en-greenpeace-ontvangen-extra-4-miljoen-euro-om-ontbossing-in-de-amazone-tegen-te-gaan/

Hivos en Greenpeace ontvangen extra 4 miljoen euro om ontbossing in de Amazone tegen te gaan

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV