Historische mijlpaal: Europees oliebedrijf aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Soedan

PAX voor Vrede

Na 11 jaar onderzoek heeft het Zweedse Openbare Ministerie zojuist, donderdag 11 november, besloten om oliebedrijf Lundin Energy aan te klagen voor medeplichtigheid aan internationale misdrijven. De honderdduizenden Zuid-Sudanezen wiens levens verwoest werden vanwege de oorlog om Lundin’s olievelden, krijgen uitzicht op rechtvaardigheid. De grote strafrechtszaak in Zweden tegen Lundin Energy is opzienbarend en vormt precedent voor toekomstige rechtszaken.

Henrik Attorps, de Zweeds Openbaar Aanklager licht als volgt toe: “It is important that these serious crimes are not forgotten. War crimes are one of the most serious crimes that Sweden has an international obligation to investigate and prosecute. A large number of civilians were affected by the crimes committed by the Sudanese regime, in which we believe the defendants participated. Many of the civilians who survived were forced to flee their homes to never return and still have no knowledge of what happened to their relatives and friends from whom they were separated.”
 
De directeur van PAX, Anna Timmerman, prijst Zweden voor zijn inzet voor internationaal recht: ,,Dit is een historische prestatie. Het vraagt om veel doorzettingsvermogen om zo’n enorme strafzaak voor de rechter te brengen, temeer als een leger aan advocaten van de verdachten alles op alles zetten om de rechtsgang te frustreren.” PAX is er trots op dat het de kwestie in 2010 bij de Zweedse openbaar aanklager heeft aangebracht. ,,Deze aanklacht is een erkenning van het enorme menselijke leed dat oliewinning in Zuid-Soedan heeft aangericht. PAX komt al twintig jaar op voor de slachtoffers van deze misdaden en blijft dat doen tot hun recht is gedaan.” 
 
James Kuong Ninrew, de voorzitter van de Zuid-Sudanese Coalition on Transitional Justiceen een van de eisers in de zaak, reageert: ,,Straffeloosheid en gebrek aan aandacht voor oorlogsslachtoffers zijn drijvende krachten achter het voortdurende geweld in Zuid-Soedan. Zonder rechtvaardigheid geen vrede. Er komt geen einde aan het geweld zonder waarheid en genoegdoening. De molens van het recht malen traag, maar niemand kan eraan ontsnappen, hoe rijk of machtig ook.” 
 
Het Zweedse onderzoek volgde op de publicatie van Unpaid Debtdat dat PAX schreef voor de European Coalition on Oil in Sudan. Het rapport toonde aan waarom Lundin Energy, Petronas en OMV medeplichtig zijn geweest aan oorlogsmisdaden en riep Zweden op om een onderzoek in te stellen. De oliemaatschappijen ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan.
 
Volgens Egbert Wesselink, de hoofdauteur van Unpaid Debt kan de rechtszaak grote gevolgen hebben. ,,We zien een trend dat bedrijven steeds vaker juridisch aansprakelijk gesteld worden voor schade die zij toebrengen aan mensen en de aarde. De Nederlandse zaken tegen Shell, Van Anraat en Kouwenhoven hebben een enorme internationale voorbeeldfunctie gehad. Het Lundin-proces zal deze ontwikkeling versterken.” 
 
PAX roept aandeelhouders van bedrijven op om zelf actie te ondernemen en kritisch te zijn. ,,De belangrijkste investeerders in Lundin, Petronas en OMV zijn Blackrock, Vanguard, T. Rowe Price, Principal Global, BNP Paribas, de Bank of Norway, de regeringen van Oostenrijk, Abu Dhabi en Maleisië.. Zij praten over mensenrechten, maar hebben geen oog voor de slachtoffers van ernstigste mensenschendingen.”
 
Lees hier het persbericht (in het Zweeds) van de Openbaar Aanklager

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/historische-mijlpaal-europees-oliebedrijf-aangeklaagd-voor-oorlogsmisdaden-in-soedan

Historische mijlpaal: Europees oliebedrijf aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Soedan

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV