Helden met een telefoon

Amref Flying Doctors

Aan het woord is Patricia Vermeulen, CEO van Amref Flying Doctors. Ze praat met twee Afrikaanse collega’s – Carolyn Wanyonyi en Madalitso (Mada) Tolani – over de innovatieve oplossingen die Amref Flying Doctors gebruikt om de lokale zorgverleners op grote schaal op te leiden in het uitgestrekte continent. “77% Van de mensen in sub-Sahara Afrika heeft een mobiele telefoon”, aldus Patricia. “Het potentieel om op te leiden via de mobiele weg is dan ook enorm.”

Helden met een telefoon

Afrika kent een enorm tekort aan artsen en verpleeg- en verloskundigen. Wie levert dan de basiszorg? Dat zijn de lokale zorgverleners. In Kenia worden ze erkend door de overheid en krijgen ze formele trainingen en diploma’s. Ze wonen en werken in hun eigen dorp en zorgen ervoor dat mensen gezond bijven. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de mensen in de dorpen en de gezondheidszorg. Lokale zorgverleners zijn zeer waardevol, mits ze goed zijn opgeleid. En dat opleiden doet Amref via de mobiele telefoon. We noemen de lokale zorgverleners dan ook: de helden met een telefoon.

Afstanden overbruggen

Normaal gesproken moeten de lokale zorgverleners voor goede training naar de stad. Dat betekent dat de mensen in het dorp in hun afwezigheid geen medische zorg kunnen krijgen. Door de grote afstanden op het continent hebben de lokale zorgverleners onderling bovendien nauwelijks contact met elkaar, ze voelen zich alleen staan in hun werk. Daarnaast raken ze gedemotiveerd doordat de training díe ze krijgen, vaak verouderde informatie bevat. Amref heeft samen met partners een innovatieve oplossing ontwikkeld om de afstanden te overbruggen en leerstof up-to-date te houden: LEAP.

Leren waar en wanneer je wilt

“LEAP is een mobiel leerplatform”, legt Carolyn Wanyonyi uit. De Keniaanse is werkzaam bij Amref Enterprises in Nairobi. Daar ontwikkelen ze vernieuwende manieren om zoveel mogelijk mensen te voorzien van goede én betaalbare zorg. Dat doen ze door gebruik te maken van technologieën. “LEAP heeft een trainingsfunctie, waarbij er gebeld kan worden naar een gratis nummer om gesproken lessen te volgen. Verder heeft de applicatie een chatfunctie zodat de lokale zorgverleners onderling informatie kunnen delen en elkaar kunnen helpen. En er is een berichtfunctie om belangrijke informatie met één druk op de knop te delen met tienduizenden zorgverleners. De applicatie is te gebruiken op de eigen mobiele telefoon. Er is geen WIFI of een 4G-netwerk voor nodig, alles gaat via de satelliet. Lokale zorgverleners kunnen dus leren waar en wanneer ze willen.” Via LEAP bereiken we duizenden lokale zorgverleners! Dat de succesvolle mobiele applicatie ook waardevol is in de strijd tegen een virusuitbraak is al bewezen: in 2016 kregen we de cholera-uitbraak dankzij LEAP onder controle.

Keniaanse zorgverlener leert over handen wassen en social distancing

Schaalbare oplossing

Op dit moment maken ruim 70.000 lokale zorgverleners in Kenia gebruik van LEAP. Elke lokale zorgverlener heeft zo’n 100 huishoudens onder zijn hoede die hij elke maand bezoekt en van goede zorg voorziet. Door te leren van de ervaringen in Kenia, is LEAP inmiddels opgeschaald naar verschillende andere Afrikaanse landen, waaronder Malawi. “De keuze voor Malawi is uiteraard niet toevallig”, legt Patricia uit. “De nood is er hoog en tegelijkertijd zijn er veel kansen. Eén lokale zorgverlener kan in Malawi drie dorpen met meer dan 50 huishoudens onder zijn hoede nemen. Ze zijn dus enorm belangrijk om het grote tekort aan medisch personeel te dichten. Alleen zijn ze niet getraind en worden ze nog niet betaald door de overheid.”

Malawi, een andere context

Madalitso (Mada) Tolani is hoofd Programma’s van het Amref-kantoor in Malawi en kent de context waarin Amref werkt als geen ander. Hij vertelt over de vele uitdagingen bij de uitrol van Leap in Malawi. “Om netwerkproblemen te tackelen moesten we samenwerken met netwerkproviders. Ook was de overheid kritisch op ons verzoek de lokale zorgverleners te betalen, omdat de overheid niet in staat is hen op grote schaal op te leiden. We hebben hen meegenomen naar Nairobi om te laten zien dat het kan, met behulp van mobiele technologie. Toen de overheid de successen in Kenia zag, waren zij overtuigd en wilde ze meewerken aan de uitrol van LEAP in Malawi. Maar er waren meer uitdagingen. “In Malawi heeft slechts 41% van de mensen een mobiele telefoon. We moesten meerdere lokale zorgverleners eerst uitleggen hoe een mobiele telefoon werkt. Ook de inhoud van de training is simpeler gemaakt, omdat velen geen opleiding hebben genoten. En alles moest vertaald worden naar het Chichewa, de lokale taal. Maar het is gelukt! In nog geen jaar tijd zijn er 1.000 lokale zorgverleners aangesloten op LEAP”, vertelt Mada enthousiast.

COVID-19, een ramp en een zege

“Het coronavirus zorgt voor nieuwe uitdagen”, vertelt Mada. “Het is lastiger om grote groepen lokale zorgverleners te trainen over LEAP; de training over LEAP wordt face to face gedaan. Daarbij volgen we de richtlijnen van de overheid: met maximaal 10 mensen tegelijk. De opleidingsperiode duurt daardoor langer.” Daarnaast is er een groot tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Amref doet er alles aan om deze op korte termijn te leveren, zodat de lokale zorgverleners beschermd hun werk kunnen blijven doen. Maar het coronavirus heeft ook een positieve uitwerking gehad. De overheid wilde het mobiele platform gebruiken om informatie over het coronavirus te verspreiden. “De samenwerking met de overheid kwam daardoor in een stroomversnelling terecht. Nu is LEAP zelfs uitgerold in 6 districten in plaats van 2!”, zegt Mada trots.

Ambities

Carolyn benadrukt dat Malawi op de goede weg is. En dat er door samen te werken met de overheid en andere partners hetzelfde bereikt kan worden als in Kenia. “Ik hoop dat de overheid LEAP wil uitrollen in alle districten in Malawi”, zegt Mada. Carolyn blijkt nog grotere ambities te hebben: “Wij streven ernaar om 100.000 lokale zorgverleners in Kenia via LEAP op te leiden voor het einde van 2021 en 1 miljoen over heel Afrika in 2030!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2020/helden-met-een-telefoon

Helden met een telefoon

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp

Schuttersveld 9 2316 XG Leiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV