Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grote voedingsbedrijven willen einde aan kooien voor legkippen

World Animal Protection Nederland

Voeding is niet het enige dat Unilever, ALDI Nord en de Jamie Oliver Group gemeen hebben. Samen met zeven andere grote bedrijven in de voedselsector ondertekenden ze vorige week een gezamenlijke brief aan de EU om een einde te maken aan kooien in de vee-industrie. De bedrijven zijn klaar voor verandering. Kooien veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd.

De actie is een steunverklaring aan het Europese Burgerinitiatief Stop de Kooien, dat vraagt om een eind aan alle kooien in de Europese veehouderij. Met steun van ons, 169 andere organisaties en 1,4 miljoen Europeanen (waaronder 150.000 Nederlanders) is dit het grootste initiatief voor dieren ooit! Op 2 oktober 2020 werden alle handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen.

Focus op legkippen

Volgens de voedingsgiganten is dit is hét moment om de druk op te voeren. Unilever, ALDI Nord, Jamie Oliver Group, Nestlé, Inter IKEA group, Barilla Group, Ferrero, Le Groupement les Mousquetaires, Mondelèz International en Fattoria Roberti stuurden daarom vorige week een gezamenlijke brief aan de EU. Hierin lichten de tien bedrijven toe dat een einde aan kooien, te beginnen met legkippen, mogelijk is: ‘systemen zonder kooien worden veel gebruikt, zijn economisch haalbaar, en geven de kippen betere leefomstandigheden’. Zelf beloofden de giganten al om tegen 2025 geen kooien voor kippen meer te gebruiken. Sommigen hebben dit inmiddels al gerealiseerd. De voedingsbedrijven willen samenwerken om een einde maken aan het gebruik van álle kooien in de Europese veehouderij.

Kippen in kooi in de vee-industrie
De giganten beloofden zelf al om geen kooien voor kippen meer te gebruiken

Initiatiefnemer van Stop de Kooien, Geert Laugs van Compassion in World Farming, is blij met de steun: ‘Nederlandse supermarkten verkopen al jarenlang geen kooi-eieren meer. En wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is. Het is nu de hoogste tijd dat Europa zich aansluit bij deze wereldwijde trend en haar wetgeving voor het houden van landbouwdieren aanpast, zodat er een einde komt aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd.’

Het leed van dieren in de vee-industrie

Ook wij voerden een jaar lang campagne om handtekeningen voor Stop de Kooien te verzamelen. Nog steeds worden in heel Europa meer dan 360 miljoen varkens, kippen, konijnen en andere dieren in kleine, kale kooien gehouden. De dieren zitten opgesloten voor hun vlees, eieren of om mee te fokken in de vee-industrie. In een kooi, zonder daglicht, opgepropt met soortgenoten of juist helemaal alleen. Vergeten wordt dat deze dieren gevoel hebben en emoties ervaren. Dit moet stoppen!

Varken in kooi in de vee-industrie
Er moet een einde komen aan het gebruik van álle kooien in de veehouderij

Achter de vee-industrie schuilt een gigantische keten van bedrijven. Naast supermarkten en fastfoodketens die de prijzen bepalen, maken de investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen de dienst uit. Dat gebeurt met jouw geld, bijvoorbeeld via de premie die je betaalt of het geld dat op je spaarrekening staat. Laat weten dat je niet wilt dat jouw geld wordt geïnvesteerd in kooivarkens en plofkippen!

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/grote-voedingsbedrijven-willen-einde-aan-kooien-voor-legkippen

Grote voedingsbedrijven willen einde aan kooien voor legkippen

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV