Grote toename mazelen als gevolg van lage vaccinatiegraad in Afghaanse Herat en Helmand

Afghaanse kinderen extra kwetsbaar door ondervoeding 

Het aantal kinderen met mazelen in Helmand en Herat neemt enorm toe door de lage vaccinatiegraad in Afghanistan. Dat constateert Artsen zonder Grenzen. Alleen al in februari van dit jaar ging het om 1400 gevallen. Bij de helft was ziekenhuisopname nodig. Ook in andere provincies in het land komt mazelen voor. Mazelen zijn zeer besmettelijk en met name gevaarlijk voor kinderen met een zwak immuunsysteem, bijvoorbeeld door ondervoeding, veel kinderen in Afghanistan zijn ondervoed.  

Artsen zonder Grenzen heeft eind februari in het ziekenhuis in Herat een nieuwe mazelen-afdeling opgezet met 35 bedden. Vijf dagen later lagen er al 128 patiënten. Vaccinatie is de beste manier om een mazelen-uitbraak te voorkomen maar Afghanistan heeft een hele lage vaccinatiegraad. Mazelen zelf kunnen niet worden behandeld, alleen de complicaties. Het behandelen van deze ernstige complicaties is zeer moeilijk in een land met slechte gezondheidszorg.

Een derde van de sterfgevallen door mazelen 

Een derde van de sterfgevallen in het ziekenhuis in Herat is het gevolg van complicaties door mazelen (bijvoorbeeld longontsteking). Elke dag overlijden er twee kinderen door mazelen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis is 50 procent van de mazelenpatiënten op de door AzG gerunde kinderafdeling ondervoed. 

Wekelijks 150 kinderen met mazelen

In het door AzG ondersteunde Boost ziekenhuis in Helmand kwamen van december 2021 tot en met februari dit jaar wekelijks gemiddeld 150 kinderen met mazelen. Veertig procent hiervan had ernstige complicaties als longontsteking en moest worden opgenomen. 

Grote toename mazelen als gevolg van lage vaccinatiegraad in Afghaanse Herat en Helmand

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV