Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Greenpeace hervat actie op Doggersbank

Greenpeace Nederland

Greenpeace Groot Brittannië voert nog steeds actie om het Britse deel van natuurgebied de Doggersbank in de Noordzee – ten oosten van Noord-Engeland – te beschermen. De milieuorganisatie plaatst opnieuw zo’n 15 natuurstenen op de bodem van de Noordzee, zoals de organisatie ook afgelopen dinsdag deed. Met deze actie wil Greenpeace in Engeland het kwetsbare leefgebied van de Doggersbank beschermen.

Actievoeren en onderhandelen gaan hand in hand

In Nederland ontstond door deze actie commotie bij vissers die zelfs aangifte deden, verder werden er kamervragen gesteld. Toch zet Greenpeace deze veilige actie door. Wereldwijd voert de organisatie actie om een aaneengesloten netwerk van beschermde oceaangebieden te creëren, waarbij minstens 30% van de oceanen wordt beschermd tegen onder andere overbevissing. Aan de acties van Greenpeace gaan altijd onderzoek, gesprekken en onderhandelingen vooraf. Levert dat te weinig resultaat op, dan volgt actie. 

Noordzeeakkoord

Greenpeace Nederland heeft in het verleden soortgelijke acties gevoerd op de Noordzee. Dat gebeurde, net als nu, volkomen veilig, zoals ook de rechter destijds beaamde. En het was succesvol, want mede hierdoor zijn concrete afspraken gemaakt over de bescherming van de Noordzee; het zogenaamde Noordzeeakkoord. In dit akkoord trekken natuur- en milieuorganisaties, vissers en overheden samen op. Ook Greenpeace Nederland heeft haar handtekening onder dit akkoord gezet. Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland: “Ik heb begrip voor de actie van mijn Britse collega’s omdat de bescherming van hun deel van de Doggersbank nog niet is geregeld. In Nederland zijn en blijven wij  gecommitteerd aan het Noordzeeakkoord.

Grootschalig verlies aan biodiversiteit

De industriële visserij gebruikt in het Britse gedeelte van de Noordzee nog steeds gigantische verwoestende netten die op of over de bodem slepen. Greenpeace Groot Brittannië roept met deze actie de Britse overheid op serieus werk te maken van de bescherming van de Noordzee door zeereservaten in te stellen. Dat is nodig, want een miljoen plant- en diersoorten op aarde worden bedreigd door ontbossing, klimaatverandering, overbevissing en ander menselijk handelen. Terwijl we die ecosystemen nodig hebben voor voedsel, schone lucht en om weerbaar te zijn tegen klimaatverandering. 

Greenpeace hervat actie op Doggersbank

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV