Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Greenpeace activisten verstoren Effie Awards met bekendmaking De Vieze Verkiezing

Greenpeace Nederland

Actievoerders van Greenpeace zijn onaangekondigd het podium van de Effie Awards opgeklommen. Ze onderbraken de presentatie van Humberto Tan om de aanwezige reclame- en marketingbureaus op hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis aan te spreken. 

Diederick van den Ende, actievoerder en strateeg bij Greenpeace Nederland: “Het wordt tijd dat jullie je fossiele opdrachtgevers de deur wijzen. Zet je creativiteit niet langer in voor het versnellen van de klimaatcrisis.” Hij wees de organisatie van ‘de Effies’, dé prijs in marketingland voor de meest effectieve reclames, erop dat ze de belangrijkste categorie zijn vergeten: de meest brutale fossiele reclame van 2021. Vervolgens maakte hij de de 5 genomineerden vanaf het podium bekend.

Shortlist: de 5 meest brutale fossiele reclames

1. KLM – Urban Trail

Reclamebureau: DDB Unlimited/ Golazo sports marketing agency 

Met de Urban Trail presenteert KLM zich als een sportief bedrijf – best gedurfd als je enorme fijnstofkanonnen in je hangar hebt staan. Ook op scholen is deze campagne alom aanwezig. Helaas brengt de KLM met haar zwaar vervuilende vliegtuigen de toekomst van deze leerlingen in gevaar. 

2. Land Rover – Defender

Reclamebureau: Spark44

Land Rover maakt flink reclame voor hun four wheel drive Defender rondom de James Bond-film ‘No Time to Die’. Daarin rijden slechteriken, die een existentieel gevaar vormen voor de mensheid, in de brandstof slurpende SUVs. Toeval?

3. RyanAir – Inenten en gaan

Reclamebureau: Oliver Agency

‘Inenten en gaan.’ Say what?! Luchtvaartmaatschappij RyanAir vliegt ons van de pandemie zo de klimaatcrisis in! Reclame maken voor vliegtickets tegen bodemprijzen waar de samenleving de kosten voor betaalt. En daarnaast maar lobbyen voor meer vliegen. 

4. Shell & Staatsbosbeheer

Reclamebureau: WPP

“Shell neemt samen met Staatsbosbeheer de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland.” Plant een paar bomen en je hebt voor 10 jaar reclame. Belachelijk – hier hebben we niks aan toe te voegen.  

5. Vattenfall – Fossielvrije generatie

Reclamebureau: DDB Unlimited

Zo Scandinavisch! Zo fris! Qua gevoel helemaal de Greta-generatie, maar in werkelijkheid nog steeds zó fossiel! Vattenfall bungelt in de duurzame energie-ranglijst van de Consumentenbond onderaan met een 4,3 als rapportcijfer. Met deze campagne verkoopt Vattenfall zichzelf tevergeefs als duurzame gesprekspartner. 

Over De Vieze Verkiezing

De Vieze Verkiezing, de verkiezing voor de meest ‘brutale’ fossiele reclame van het jaar, wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Met De Vieze Verkiezing laat Greenpeace zien dat reclame voor klimaatschade echt niet meer van deze tijd is. Uit ruim 1500 inzendingen koos de jury, bestaande uit Reclame Fossielvrij en Greenpeace, de 5 meest brutale fossiele reclames. Wie gaat er vandoor met deze dubieuze publieksprijs en verdient een heuse Greenpeace-verrassing? Stemmen kan tot en met zondag 30 januari.

Actievoerders van Greenpeace maken op het podium van de Effie Awards de genomineerden voor De Vieze Verkiezing bekend. Ze onderbreken de presentatie van Humberto Tan om de aanwezige reclame- en marketingbureaus op hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis aan te spreken.
Greenpeace onderbreekt de Effie Awards Nederland. Presentator Humberto Tan en Greenpeace activisten Loes, Diederick en Greenpeace directeur Andy Palmen. Credits: Greenpeace Nederland

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/48890/greenpeace-activisten-verstoren-effie-awards-met-bekendmaking-de-vieze-verkiezing/

Greenpeace activisten verstoren Effie Awards met bekendmaking De Vieze Verkiezing

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Nieuwsbericht
fondsen.org

Reactie Greenpeace op Miljoenennota

Greenpeace Nederland reageert op de Miljoenennota van demissionair kabinet Rutte III gepresenteerd op Prinsjesdag. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. “Deze Prinsjesdag

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV