Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grauwe klauwier kiest Losser als woonplaats

Natuurmonumenten

De grauwe klauwier kwam enkele decennia geleden nog redelijk veel voor in Twente. De aantallen liepen echter drastisch terug. Dit jaar ontdekte de vogelwerkgroep toch weer een aantal broedgevallen. Verrassend.

Verrassend

We zijn met name verrast door de aantallen die we aantroffen omdat een grauwe klauwier grote insecten eet. De aanwezigheid van flink wat grote insecten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk, zij vormen de hoofdmoot van het menu. We waren bang dat deze insecten door de droogte van afgelopen periode er niet zouden zijn.

Veertien territoria

Wonderlijk genoeg ontdekte de vogelwerkgroep veertien territoria. Een territorium is een paartje oudervogels met jongen. Zeven van deze families zochten gebieden van Natuurmonumenten uit als woonplaats. Een afwisselend kleinschalig akker- en weidelandschap biedt de perfecte leefomgeving voor deze vogels. Dit biedt ook een afwisselend menu en dat hebben ze nodig. Dat ze zoveel bij ons te zien zijn, stemt ons blij. Een kroon op ons werk.

Voedselvoorraad aan prikkeldraad of doorn

Hoewel de klauwieren zangvogels zijn, jagen ze net als roofvogels op kleine dieren. Prooien zijn met name grote insecten maar ook hagedissen, muizen en kleine vogels eten ze graag. Gewoonlijk zitten klauwieren op een duidelijk zichtbare plaats rond te kijken en zodra ze een prooi zien, gaan ze erachteraan.

De naam klauwier komt van het woord ‘klauw’, de kromme nagel die je bij roofdieren aantreft. Klauwieren spietsen hun prooien vaak levend en wel vast aan prikkeldraad, aan doornen van bramenstruiken of andere stekels. Zo leggen ze een voedselvoorraad aan.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-egheria/nieuws/grauwe-klauwier-kiest-losser-als-woonplaats

Grauwe klauwier kiest Losser als woonplaats

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV