Mama Cash

Mama Cash is een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert. We zijn gevestigd in Amsterdam, maar werken wereldwijd samen met groepen vrouwen, meiden, transgender en intersekse personen die opkomen tegen discriminatie en onderdrukking en bouwen aan een rechtvaardiger wereld.

Gestart aan een keukentafel financiert Mama Cash al sinds 1983 wereldwijd activisten met lef die doelgericht werken aan blijvende verandering.

Onze visie

Mama Cash streeft naar een vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld waarin elke vrouw, meisje, transgender en intersekse persoon de kracht en de mogelijkheden heeft om voluit en gelijkwaardig te participeren.

Onze missie

Moedige organisaties die overal ter wereld opkomen voor de rechten van vrouwen, meiden, transgenders en intersekse personen hebben geld en ondersteunende netwerken nodig om te kunnen groeien en positieve veranderingen te brengen in hun gemeenschappen. Mama Cash werft fondsen bij particulieren en instellingen en investeert deze gelden in vrouwen- en meidengroepen. Daarmee kunnen ze bouwen aan netwerken en samenwerkingsverbanden die nodig zijn om vrouwenrechten wereldwijd te verdedigen en te versterken.

Uitgangspunten

 • We omarmen diversiteit in onze organisatie en bij onze partners.
 • We staan open voor baanbrekende, innovatieve strategieën, reageren op veranderende omstandigheden, staan klaar om strategische kansen te grijpen en zijn bereid de risico’s te delen die inherent zijn aan het verzet tegen en de transformatie van onderdrukkende structuren en systemen.
 • We werken nauw samen met donoren, met de groepen die wij steunen en met andere organisaties, zodat we onze gezamenlijke doelen effectief kunnen realiseren.
 • We aarzelen niet om verantwoording af te leggen, om de resultaten van onze investeringen te evalueren en te communiceren, en om met anderen te delen wat we hebben geleerd over succesvolle filantropie op het gebied van sociale rechtvaardigheid.
 • We zijn vastbesloten om daadwerkelijke en blijvende verbeteringen in de levens van mensen te brengen en om anderen te inspireren zich hierbij aan te sluiten en ons werk financieel te ondersteunen.

Onze duurzaamheidsdoelen

Mama Cash streeft naar een organisatiecultuur die het belang van duurzaamheid promoot. Zowel intern binnen onze werkomgeving, als extern in hoe we werken met onze leveranciers en met de groepen die we steunen.

De toewijding die Mama Cash toont met betrekking tot duurzaamheid blijkt uit het volgende:

 • We moedigen duurzaamheidspraktijken aan
 • We trachten waar mogelijk de impact van onze activiteiten op het milieu zo klein mogelijk te houden
 • We stimuleren de werknemers zoveel mogelijk om duurzaamheid in acht te nemen

Dit hebben we bereikt sinds 2014:

 • De vegetarische, biologische lunch bestaat voor het grootste deel uit lokaal geproduceerde en Fair Trade producten
 • Overstap is gemaakt naar duurzame groene energie
 • Compensatie voor de C02 uitstoot van onze vliegreizen
 • Gebruik van Forest Stewardship Council-gecertificeerd (FSC) papier en vermindering van papiergebruik door middel van ‘Secure Printing’
 • Toename in systematisch afval scheiden (plastic, glas, papier)
 • Gebruik van uitsluitend ecologische schoonmaakmiddelen
 • Gebruik van energie-zuinige vaatwassers, koelkasten en printers

Het Mama Cash team probeert haar ecologische voetafdruk nog verder te verminderen door:

 • Energieverbruik te verminderen
 • Reduce, re-use and recycle
 • CSR (Corporate Social Responsibility) toe te voegen aan onze selectiecriteria voor leveranciers (respect voor arbeidsrechten, milieu impact, dierenwelzijn en, indien van toepassing, vooruitgang in economische participatie/onafhankelijkheid van vrouwen, meiden en transgenders)

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de groepen die we steunen. Mama Cash maakt dan ook deel uit van GAGGA: the Global Alliance for Green and Gender Action. GAGGA’s doel is om de collectieve macht van vrouwenrechtengroepen en milieuactivisten te katalyseren, zodat zij samen kunnen strijden voor een wereld waarin vrouwen hun recht op water, voedselveiligheid en een schone, gezonde en veilige omgeving kunnen uitoefenen.

Meer weten over Mama Cash:

Mama Cash

Eerste Helmersstraat 17, 1054 CX AMSTERDAM

Vacatures van Mama Cash

Nieuwsberichten van Mama Cash

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV