Goed nieuws: in deze gemeenschap is geweld tegen vrouwen verminderd

ActionAid

Vrijwel over ter wereld, ook in Nederland, is geweld tegen vrouwen in 2020 door de coronacrisis enorm toegenomen. Op sommige plekken is het aantal geweldmeldingen zelfs vertienvoudigd. Een uitzondering hierop is een gemeenschap in Chimanimai, Zimbabwe. Hier is het aantal geweldsmelding zelfs gedaald!

Meer geweld na de cycloon

“Na cycloon Idai in 2019 kwamen er wel drie geweldsmeldingen per dag binnen,” vertelt Learnmore Ndarera, voorzitter van Duri Safehouse. Die toename in geweld is niet uniek aan Chimanimani. Een ramp zoals een cycloon, overstroming of de huidige pandemie zorgt voor enorm veel chaos. In die chaos lopen vrouwen extra risico. Juist daarom is vrouwelijk leiderschap tijdens een ramp belangrijk.

In actie

Toen geweld tegen vrouwen toenam zagen de vrouwen in Chimanimani in: dit moet anders. Dus gingen ze, samen met ActionAid, aan de slag. Er werden veilige plekken voor vrouwen opgezet, zoals het safehouse van Learnmore. Hier kunnen slachtoffers van geweld terecht voor steun en wat broodnodige rust. Maar er werden ook gratis hulplijnen gecreëerd. Deze nummers kunnen vrouwen bellen wanneer ze zich bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie bevinden en hulp nodig hebben. Daarnaast werd binnen de hele gemeenschap voorlichting gegeven over vrouwenrechten, waar ook mannen bij betrokken werden. Al met al was de aanpak een succes! Learnmore vertelt: “Nu zijn er lange periodes waarin er geen enkele geweldsmelding binnenkomt!”

Foto: Een bijeenkomst van vrouwen in Chimanimani, waar geweld tegen vrouwen het afgelopen jaar enorm is gedaald. © ActionAid

Dit bericht is afkomstig van de website van ActionAid:

https://actionaid.nl/2021/01/15/goed-nieuws-in-deze-gemeenschap-is-geweld-tegen-vrouwen-verminderd/

Goed nieuws: in deze gemeenschap is geweld tegen vrouwen verminderd

ActionAid

Ontwikkelingshulp

Stadhouderskade 60, Amsterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV