Giro 555 geopend voor slachtoffers explosie Libanon

Nederlandse Rode Kruis

De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro 555 geopend voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De inwoners van de Libanese hoofdstad hebben dringend hulp nodig. De ramp heeft tenminste 113 mensen het leven gekost, meer dan 4.000 mensen zijn gewond en 250.000 zijn van het ene op het andere moment hun huis kwijtgeraakt. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder oploopt. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken, en het gezondheidssysteem was al overbelast door de coronapandemie. De samenwerkende hulporganisaties roepen iedereen in Nederland op in actie te komen en te doneren op Giro 555 (IBAN NL08 INGB 0000 0005 55).

“De combinatie van de enorme explosie, de ongekende economische crisis, het coronavirus en de omvangrijke opvang van vluchtelingen rond de stad, maken de huidige situatie ondraaglijk”, zegt Garance Reus, actievoorzitter van Giro555. “Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om geld op te halen om de hulp op te schalen.”

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden onder andere voedsel, water, medicijnen, onderdak, medische zorg en zoeken naar slachtoffers tussen het puin.

Een land in zwaar weer

De explosie treft een land dat al langer in zwaar weer verkeerde. Libanon verkeert in een zware economische crisis. De verwoesting van de haven, een belangrijk deel van de infrastructuur, zal deze situatie alleen maar verslechteren. Ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in nu vernietigde silo’s. Daarnaast vangt Libanon al jaren grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop.

De samenwerkende hulporganisaties zullen niet alleen medische noodhulp verlenen, maar de getroffenen ook financieel ondersteunen en met psychische hulp. Om dit te kunnen realiseren, zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig. 

Bij uitzonderlijke rampen slaan de elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Want samen redden we meer levens.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/giro-555-geopend-voor-slachtoffers-explosie-libanon/

Giro 555 geopend voor slachtoffers explosie Libanon

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV