Gezondheidszorg is een voorwaarde voor een betere wereld

Cordaid

Zodra we moeite krijgen met ademen, beseffen we hoe belangrijk het eigenlijk is om goed te kunnen ademen. Dat geldt ook voor onze gezondheid in het algemeen. Vaak erkennen we pas het belang van goede gezondheidszorg als we al ziek zijn.

Geschreven door Mahamuda Rahman, communicatiemedewerker bij Cordaid. 

Veel mensen gaan er vanuit dat gezondheid een individuele verantwoordelijkheid is. Regelmatig bewegen, goed eten en drinken, voldoende slaap: het staat vast dat we goed moeten zorgen voor ons eigen lichaam om gezond te blijven.

Maar we hebben niet alles zelf in de hand. Ook zaken als lucht- en waterkwaliteit en hygiënische voorzieningen hebben invloed op onze gezondheid. Veel mensen wonen in gebieden waar simpelweg geen schoon water beschikbaar is, waar het voedsel door overmatig gebruik van pesticiden is vergiftigd of waar de hele omgeving is vervuild door industrieel afval. Hoe gezond je ook leeft, tegen deze negatieve invloeden kun je niet op.

Met de neus op de feiten

Daarnaast sterven er ook dagelijks mensen als gevolg van de opwarming van de aarde en ontbossing en creëert de grootschalige vleesindustrie weer nieuwe virussen en ziekten die van dier op mensen overgaan. De coronapandemie heeft ons met onze neus op de feiten gedrukt: dit zijn bedreigingen die we zeer serieus moeten nemen.

“Ieder mens ter wereld moet de zorg kunnen krijgen die zij of hij nodig heeft. Het waarborgen van de kwaliteit en de toegang tot gezondheidszorg is daarbij onmisbaar.”

Gezondheid gaat niet alleen over het lichaam, maar ook over de geest. Veel mensen lijden onder mentale problemen, zoals stress, aangeboren geestelijke afwijkingen en depressie. Als mensen met geweld en misbruik te maken krijgen, heeft dat een grote invloed op hun mentale en uiteindelijk vaak ook fysieke gezondheid.

Gezondheidszorg is geen luxe

Ieder mens ter wereld moet de zorg kunnen krijgen die zij of hij nodig heeft. Het waarborgen van de kwaliteit en de toegang tot gezondheidszorg is daarbij onmisbaar.

Maar gezondheidszorg is een complex systeem. Voor goede zorg is veel geld nodig, goed opgeleide zorgverleners en specialisten, voldoende medicijnen, infrastructuur en medische apparatuur.

Daarom spelen regeringen een grote rol bij het optuigen van een stabiel en functioneel zorgsysteem. En als politici dit nalaten of falen door wanbeleid, dan moeten ze daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. Zo groot is het belang nu eenmaal.

“Pandemieën zijn niet te bestrijden als dodelijke virussen kunnen rondwaren in gebieden waar geen vaccins beschikbaar zijn.”

Mensenrecht

Gezondheidszorg is een mensenrecht, maar miljoenen mensen hebben nog altijd geen toegang tot basiszorg en levensreddende vaccinaties. Mensen lijden en sterven aan ziekten die voorkomen kunnen worden. Dit alles is een gevolg van grote ongelijkheid in een wereld waar de meeste mensen geen toegang hebben tot de meest basale levensbehoeften.

Deze ongelijkheid heeft consequenties voor iedereen, ook in het rijke Westen. Een gezonde bevolking zorgt voor economische vooruitgang en stabiliteit. Een ongezonde bevolking zit vast in een vicieuze cirkel van armoede en ellende. Mensen zullen dan op zoek gaan naar een beter bestaan en pandemieën zijn niet te bestrijden als dodelijke virussen kunnen rondwaren in gebieden waar geen vaccins beschikbaar zijn.

#healthforall

Ons lichaam is alles. We ervaren het leven via onze zintuigen en hersenen. Die verbinden ons met onze omgeving, de natuur en de rest van de wereld. Daarom moet gezondheid het startpunt zijn van positieve verandering. Sterker nog: het is een absolute prioriteit in de strijd voor een betere een eerlijkere wereld.

Ben je het daarmee eens? Teken dan snel deze petitie en roep de Nederlandse overheid op om meer te investeren in gezondheid voor iedereen!

Kijk ook naar deze video over het belang van investeren in gezondheidszorg voor iedereen:

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Cordaid:

https://www.cordaid.org/nl/nieuws/gezondheidszorg-is-een-voorwaarde-voor-een-betere-wereld/

Gezondheidszorg is een voorwaarde voor een betere wereld

Cordaid

Cordaid, Grote Marktstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV