Gezondheidscrisis dreigt na supertyfoon Rai op de Filipijnen

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis waarschuwt voor een dreigende gezondheidscrisis in het oosten van de Filipijnen na supertyfoon Rai. Miljoenen mensen hebben momenteel geen schoon drinkwater, waardoor ziekten als diarree en andere maag- en darminfecties zich snel verspreiden. Tegelijkertijd heeft de tyfoon ziekenhuizen en gezondheidscentra verwoest. De tyfoon kwam 3 weken geleden aan land en heeft ruim 7 miljoen mensen getroffen. Het Rode Kruis schaalt zijn medische hulp op, om verdere verspreiding van ziektes als diarree, maag-en darminfecties en COVID-19 te voorkomen.

Op de Filipijnen zijn er steeds meer gevallen van ziekten die via (vervuild) water overdraagbaar zijn. Het gaat hier onder andere om diarree en andere maag- en darminfecties, zoals gastro-enteritis. Volgens cijfers van de Filipijnse overheid zijn er momenteel 400 mensen getroffen door diarree en gastro-enteritis. Mensen hebben dringend medische hulp nodig, maar ruim 141 zorginstellingen zijn verwoest door de tyfoon.

Op het eiland Siargao werken gezondheidsteams van het Rode Kruis momenteel in medische noodtenten omdat het ziekenhuis verwoest is en geen dak meer heeft. “Er is dringend meer medische hulp nodig, en daarom sturen wij medische hulpteams, hygiënekits en andere hulpgoederen, zoals waterfiltersystemen naar Siargao, Cebu, Palawan en Bohol”, zegt Richard Gordon, hoofd van het Filipijnse Rode Kruis.

Schoon drinkwater

“Het is enorm zorgelijk dat mensen ziek worden, en zelfs overlijden, in de gebieden die geraakt zijn door de tyfoon. Miljoenen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, ziekenhuizen en gezondheidscentra. Daarom schalen we direct onze hulpverlening op. We moeten voorkomen dat nog meer mensen overlijden, ziek worden, of dat mensen nog ernstiger ziek worden dan zij al zijn.”

Het Rode Kruis heeft ruim 19 miljoen euro nodig om noodhulp te verlenen op de Filipijnen na supertyfoon Rai. Het Rode Kruis heeft giro 6868 open staan voor hulpverlening na natuurrampen, zoals tyfoon Rai op de Filipijnen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/gezondheidscrisis-dreigt-na-supertyfoon-rai-op-de-filipijnen/

Gezondheidscrisis dreigt na supertyfoon Rai op de Filipijnen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV