Gezichten van de Zonnebloem: Willem ontmoet als chauffeur van Zonnebloemauto een hoop liefde

Nationale Vereniging De Zonnebloem

In ‘Gezichten van de Zonnebloem…’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan het belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze aflevering Willem Bos, een van de vaste chauffeurs van de Zonnebloemauto. Daarmee rijdt hij door heel Nederland mensen met een lichamelijke beperking van A naar B. Willem stapt niet alleen achter het stuur, hij zet zich ook in voor meer bekendheid van het vervoermiddel. Hij ziet namelijk van dichtbij wat de Zonnebloemauto kan betekenen. “Hij geeft je zoveel bewegingsvrijheid.”

Nadat Willem Bos (67) uit Zeist met pensioen ging, maakte hij met zichzelf de afspraak om alleen nog maar leuke dingen te doen. De Zonnebloem kende hij al doordat hij een aantal keer als vrijwilliger met het Zonnebloemschip was mee geweest. Toen hij eenmaal meer tijd had, wilde hij zich ook voor de lokale afdeling in Zeist inzetten. Nu organiseert Willem twee keer per jaar een busreis en geeft hij als gids rondleidingen aan Zonnebloemdeelnemers in Zeist en omgeving. Op de vraag of hij daarnaast óók wilde chauffeuren voor mensen die de Zonnebloemauto huren, zei hij meteen ‘ja’. Het bleek een schot in de roos. “Dit werk is zo uniek. Ik voel direct dat ik iets goed doe voor een ander. Daar krijg ik een hoop liefde voor terug.”

Van groot belang

Dat is dan ook niet zo verwonderlijk. De ritten die Willem maakt, blijken in de meeste gevallen van groot belang voor zijn passagiers. Zo bracht hij al eens iemand naar haar vakantieadres in Grollo, kon een mevrouw op leeftijd dankzij de Zonnebloemauto weer eens op bezoek bij haar kinderen en reed Willem een echtpaar vanuit Utrecht naar de bruiloft van hun zoon in de Achterhoek. “Dat was niet alleen voor hen een speciale dag, maar ook voor mij. Ik mocht namelijk de hele dag bij de bruiloft aanwezig zijn. Van het ja-woord tot en met het feest. ’s Avonds heb ik die mensen weer terug naar Utrecht gebracht.” Maar het zijn niet alleen feestelijkheden waarvoor Willem in de auto stapt. “Zo breng ik regelmatig een dame vanuit haar woonplaats IJsselstein naar het UMC Utrecht voor haar periodieke controles. Op de weg terug stoppen we weleens ergens, zoals die keer dat ze even voor wat plantjes langs een tuincentrum wilde. Toen heb ik voor haar het karretje geduwd.”

Willems ‘bekendste klant’ – zoals hij het zelf omschrijft – is minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Als zijn chauffeur ontmoette Willem al eens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én de president van Ecuador.

Alle bewegingsvrijheid met de Zonnebloemauto

Willem is niet de enige vaste chauffeur voor de Zonnebloem. Verspreid over 50 locaties in het hele land staan 53 Zonnebloemauto’s. waaronder in Zeist. Een team van vrijwilligers is op oproepbasis beschikbaar. De auto’s zijn niet uitsluitend voor leden van de Zonnebloem; elke Nederlander die gebruik maakt van een rolstoel of scootmobiel kan er een huren. Zelfs voor een vakantie in het buitenland. “Voor de kosten hoef je het niet te laten”, weet Willem, die als promotor van de auto op beurzen vaak de vraag krijgt wat het huren van de auto kost. “Er kunnen zes mensen in, waarvan één met rolstoel. Dus als je de kosten deelt, ben je veel goedkoper uit dan met regiovervoer of openbaar vervoer.” Maar meer nog dan de kosten, geeft de Zonnebloemauto je alle bewegingsvrijheid, vertelt Willem. “Ik hoor mensen met een lichamelijke beperking vaak zeggen dat ze eens wat vaker het huis uit willen. Hoe mooi is het dan dat je met de Zonnebloemauto zelf kunt bepalen wanneer je vertrekt, hoe lang je wegblijft en wanneer je weer naar huis gaat.”

Uit isolement

Gemiddeld is Willem eens in de maand chauffeur. Maar als het aan hem ligt, wordt dat meer. Niet zozeer voor zijn eigen plezier, maar omdat hij ziet dat de Zonnebloemauto nog wat aan bekendheid te winnen heeft. Hij zou het naar eigen zeggen van de daken willen schreeuwen dat die auto’s beschikbaar zijn. “Je hoort mensen vaak zeggen dat ze er eens wat vaker op uit willen. Bijvoorbeeld naar familie, of een dagje weg. Ik merk dat door de Zonnebloemauto mensen even uit hun isolement komen. Achteraf zeggen mijn passagiers vaak: dat had ik veel eerder moeten doen. En het huren is zo geregeld.

Wie dat doet, kan zomaar Willem als chauffeur treffen. “Het zijn voor mij hele leuke en relaxte dagen waarop ik iets kan betekenen voor een ander. Dat doet me goed.”

Gezichten van de Zonnebloem: Willem ontmoet als chauffeur van Zonnebloemauto een hoop liefde

Nationale Vereniging De Zonnebloem

Maatschappij

Zorgvlietstraat 491, 4834 NH Breda, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV