Gemeenten aan de slag met zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie

Alzheimer Nederland

34 gemeenten hebben toegezegd dat zij aan de slag gaan met de versterking van het aanbod voor mensen met dementie. Het belang van zinvolle dagactiviteiten is duidelijk gemaakt tijdens het webinar van VNG, VWS en Alzheimer Nederland. De gemeenten krijgen hiervoor een subsidie van VWS.

Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Veel gemeenten doen hun best thuiswonende mensen met dementie zo goed mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door het aanbieden van dagactiviteiten. Dat is niet alleen voor mensen met dementie van belang. Mensen die vanaf het begin sociaal en fysiek actief blijven, kunnen langer meedoen en stellen het moment dat er extra zorg nodig is uit. Dit betekent dat het aantal zorgarme jaren wordt vergroot.

Activiteiten die dag de moeite waard maken

Een lokale aanpak is hard nodig. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging en regionale hulp Alzheimer Nederland: “In Odensehuizen en ontmoetingscentra worden zinvolle dagactiviteiten georganiseerd. Deze worden mét mensen met dementie verzonnen. Het zijn activiteiten waar ze blij van worden, die de dag de moeite waard maken.” Dat gemeenten tekorten en bezuinigingsplannen hebben, daar ligt Meerveld wakker van. Ze hoopt dat er nooit bezuinigd wordt op ontmoetingscentra en Odensehuizen. “Er zijn juist méér van dit soort plekken nodig!”

Inspiratiewijzer

Er wordt door ZonMw een inspiratiewijzer aanbod thuiswonende mensen met dementie opgesteld. 34 gemeenten gaan aan de slag met versterking aanbod mensen met dementie. Zij krijgen hier een subsidie voor van VWS. Gemeenten kunnen met behulp van de Dementiescan inzicht krijgen hoe dementievriendelijk zij zijn. Alzheimer is benieuwd hoe het de gemeenten vergaat. De 48 afdelingen van Alzheimer Nederland staan klaar om het gesprek aan te gaan en de gemeente adviseren. Het webinar over het belang van zinvolle activiteiten zinvolle activiteiten kun je hier terugkijken.

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

http://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/gemeenten-aan-de-slag-met-zinvolle-dagactiviteiten

Gemeenten aan de slag met zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps

Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV