Financiële impuls voor onderzoek: Gluren door de celwand van de tuberculose bacterie

KNCV Tuberculosefonds

Prof. dr. Dirk Slotboom van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) is co-aanvrager bij een ZonMw-projectaanvraag dat een subsidie heeft ontvangen ter waarde van EUR 750.000. De subsidie is toegekend aan het project ‘Understanding the antibiotic transport channels of Mycobacterium tuberculosis: peeping through the wall’. Slotboom ontvangt EUR 375.000 voor zijn aandeel in het project.

Het doel van de studie is om het werkingsmechanisme te bepalen van een nieuwe antibiotische verbinding die is ontdekt in de groep van prof. dr. Wilbert Bitter (VUMC) en de integriteit van de bacteriecelwand beïnvloedt. Deze celwand speelt een belangrijke rol in de antibioticaresistentie van M. tuberculosis – een belangrijk knelpunt in het ontwikkelen van een medicijn tegen tuberculose.

Bijzonder interessant zijn zogenaamde PPE-eiwitten die een kanaal vormen in de celwand, waarvoor de structuur-functierelaties in relatie tot antimicrobiële verbindingen zullen worden bepaald. Hiervoor zal Slotboom niet alleen zijn expertise in het structuur- en functieonderzoek aan membraaneiwitten als ook het transport van opgeloste stoffen door biologische membranen gebruiken, maar ook de interactie tussen het PPE-transportsysteem en het nieuwe antimicrobiële molecuul vaststellen.

De tuberculosebacterie is opmerkelijk resistent tegen antibiotica vanwege zijn versterkte celwand. Wij gaan ontrafelen hoe deze celwand werkt om de verdediging in stand te houden en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen te transporteren. Deze kennis gaan we gebruiken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

ZonMw

ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Lees hier meer over de andere onderzoeksgroepen die een subsidie ontvangen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van KNCV Tuberculosefonds:

https://www.kncvtbc.org/2021/08/31/financiele-impuls-voor-onderzoek-gluren-door-de-celwand-van-de-tuberculose-bacterie/

Financiële impuls voor onderzoek: Gluren door de celwand van de tuberculose bacterie

KNCV Tuberculosefonds

Gezondheid en Handicaps

Benoordenhoutseweg 46, 2596 BC Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV