Experts uit Syrië en Irak in gesprek met Kamerleden over ISIS-berechting

06-12-2019

Er moet meer aandacht komen voor de rechten van slachtoffers van ISIS-geweld en voor het lot van de vermisten. Die boodschap brachten drie partners van PAX eerder deze week over aan de Commissie Buitenlandse Zaken. Zij zijn door PAX uitgenodigd om te praten over de berechting van ISIS-strijders. Ook is het belangrijk dat álle daders berecht worden, stellen zij.

Khalil al Hajj Saleh sprak als eerste. Hij vertegenwoordigt de ISIS Families Association en vertelt over de verdwenen mensen en de familieleden die nog altijd naar ze zoeken. Hij is bezorgd dat het lot van de verdwenen mensen onvoldoende naar voren komt in het huidige debat. Saleh is tegen het gebruik van de doodstraf, onder meer omdat hierdoor veel kostbaar bewijs verloren gaat.

Irakese berechting?
De Kamerleden van ChristenUnie, VVD, GroenLinks en CDA zijn benieuwd naar de mening van de experts over samenwerking met Irak en berechting door een internationaal tribunaal. Momenteel probeert minister Blok van Buitenlandse Zaken samen met andere Europese landen afspraken te maken met Irak om ISIS-strijders aldaar te berechten. Basma Aldakhi uit de Yezidi-gemeenschap heeft geen vertrouwen in de Irakese rechtsgang, onder andere omdat veroordeling plaatsvindt op basis van terrorismewetgeving en niet het internationale recht. Genocide kan zo niet vervolgd worden. Ook moet er wat Aldakhi betreft aandacht komen voor de kinderen, die door ISIS zijn ontvoerd en beïnvloed. Mazen Darwish is de derde spreker en pleit voor duurzame vrede. Een snelle oplossing zal de oorsprong van terrorisme niet doen weggaan. Wat er ook voor vorm van gerechtigheid gekozen wordt, zorg dat alle wandaden en alle daders veroordeeld worden.

Experts uit Syrië en Irak in gesprek met Kamerleden over ISIS-berechting

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV