Europese dierenwelzijnsorganisaties lanceren campagne voor een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen

Stichting AAP

Vandaag, op World Wildlife Day, richten Stichting AAP en partners binnen Eurogroup for Animals de spotlight op het leed van wilde dieren in Europese circussen. Met de ‘EU Stop Circus Suffering’ campagne roepen zij de Europese Unie op om een verbod in te stellen op het gebruik van wilde dieren in circussen. 

Tot op heden hebben 23 EU-lidstaten nationale wetgeving aangenomen waarmee het gebruik van wilde dieren in circussen geheel of gedeeltelijk wordt verboden. In Nederland trad het verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen in 2015 in werking. Daarmee wordt niet alleen gehoor gegeven aan de publieke opinie, maar ook aan de bevindingen van talloze dierenartsen en wetenschappers dat de gezondheid en het welzijn van wilde dieren wordt geschaad in een circusomgeving. 

Toch is de show voor duizenden wilde circusdieren nog niet voorbij. Zo hebben Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje nog geen nationale verboden aangenomen en in Tsjechië, Finland en Hongarije zijn slechts enkele wilde diersoorten verboden. Honderden circussen met wilde dieren toeren nog steeds in de EU, waarbij zij ook het grondgebied van landen mét verboden, waaronder Nederland, doorkruisen. Deze circussen reizen rond en dierenwelzijns- en publieke veiligheidsrisico’s stoppen niet aan de landsgrenzen. In de afgelopen 24 jaar zijn 404 incidenten en ontsnappingen gerapporteerd, waarbij 836 wilde dieren in Europese circussen betrokken waren. Daarom ligt de uiteindelijke oplossing op EU-niveau; bij een EU-breed verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.

“Bij Stichting AAP vangen we talloze wilde dieren op, waaronder chimpansees, leeuwen en tijgers die zijn gebruikt in Europese circussen. Jarenlang gedwongen optreden en wegkwijnen in circustrailers laat littekens achter bij dieren. Wij kunnen voormalige circusdieren een nieuwe toekomst bieden, maar alleen de EU kan hen dit onnodige leed voor eens en altijd besparen. Daar is een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen voor nodig”,zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP. 

Een recente opiniepeiling, uitgevoerd door Savanta ComRes in opdracht van Eurogroup for Animals onder respondenten in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Tsjechië, bevestigt dat EU-burgers voorstander zijn van zo’n EU-verbod:  

  • 68% vindt het gebruik van wilde dieren in circussen wreed en is het eens dat wilde dieren niet gebruikt zouden mogen worden voor openbaar vermaak.
  • 62% is het eens dat de Europese Unie het gebruik van alle wilde dieren in circussen moet verbieden. 
  • 83% vindt dat de Europese Unie moet garanderen dat wreed gebruik van dieren niet langer wordt toegestaan.
  • 69% vindt dat circussen met wilde dieren zich moeten omvormen door shows met menselijke artiesten te ontwikkelen. 
  • 20% vindt circussen met wilde dieren educatief. 

“Enkel een EU-breed verbod kan het einde van deze achterhaalde vorm van vermaak garanderen en een coherente en effectieve oplossing bieden voor het fysieke en mentale leed van wilde dieren in circussen. De Europese Commissie dient de wensen van EU-burgers serieus te nemen en diens mandaat te gebruiken om dit onnodige leed te beëindigen”, zegt Reineke Hameleers, directeur van Eurogroup for Animals.

Al bijna 1 miljoen EU-burgers hebben de petitie getekend voor een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Met de EU Stop Circus Suffering campagne brengen de organisaties deze publieke wens naar de Europese instellingen.

Europese dierenwelzijnsorganisaties lanceren campagne voor een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen

Stichting AAP

Natuur, Milieu en Dieren

Stichting AAP, Kemphaanpad, Almere, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV