Ernstig hartfalen vergroot risico op sterfte bij coronapatiënten

Nederlandse Hartstichting

Van de coronapatiënten met een hartziekte die in het ziekenhuis opgenomen worden, hebben patiënten met ernstig hartfalen de grootste kans om te overlijden. Coronapatiënten met andere hartaandoeningen, waaronder een eerder hartinfarct, lijken minder risico te lopen. Dit publiceren onderzoekers, bijeengebracht door de DutchCardioVascularAlliance, vandaag online op medRxiv.org. De Hartstichting financierde het onderzoek.

Hogere sterfte bij hogere leeftijd en meerdere ziektes

De sterfte door corona stijgt naarmate de leeftijd toeneemt: van de coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis sterft 2% bij jongeren (18-25 jaar) en 41,6% bij ouderen (> 85 jaar). Omdat patiënten met hart- en vaatziekten vaak ouder zijn en ook andere ziektes hebben, is de sterfte in deze groep ook hoger (30,3%) dan bij mensen zonder hart- en vaatziekten (15,7%). Mensen die op de intensive care terechtkomen hebben vaker hartcomplicaties. Ook treden hartcomplicaties in het ziekenhuis vaker op bij mensen die al een hartaandoening hadden voordat ze met corona in het ziekenhuis werden opgenomen.

Extra risico bij ernstig hartfalen, minder bij hartinfarct

Los van leeftijd en geslacht hebben coronapatiënten met ernstig hartfalen 43% meer kans om te overlijden dan andere coronapatiënten in het ziekenhuis. Het effect van andere hartaandoeningen, waaronder een eerder doorgemaakt hartinfarct, lijkt minder groot. Dat coronapatiënten met hartfalen meer kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden, was al bekend.

Coronaklachten verschillen per leeftijd

De onderzoekers zagen geen verschillen in klachten door corona tussen ziekenhuispatiënten met en zonder hartaandoeningen. Ze zagen wel verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Opvallend is:

  • Bij mensen tussen de 45 en 65 jaar zijn koorts, hoesten en benauwdheid de meest voorkomende klachten.
  • Koorts en benauwdheid kwamen minder vaak voor bij andere leeftijdsgroepen.
  • Reukverlies kwam vooral voor bij jongere patiënten en veel minder bij patiënten boven de 65 jaar.

Groot internationaal onderzoek

De onderzoekers hielden bij hoe corona verliep. Zij vergeleken de gegevens van coronapatiënten met en zonder hartaandoeningen. Dit om meer inzicht te krijgen in de rol van hartaandoeningen bij coronapatiënten. De gegevens werden verzameld vanaf de ziekenhuisopname tot aan het ontslag.

Vervolgonderzoek effecten lange termijn

Onderzoekers van het UMC Utrecht gaan samen met andere ziekenhuizen en de partners van de DCVA een vervolgonderzoek doen. Ze willen weten wat de gevolgen van corona op het hart op de lange termijn zijn. Ze volgen coronapatiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. Het onderzoek bestaat onder andere uit:

  • vragenlijsten
  • maken van hartecho’s

Op deze manier willen ze vaststellen of je in de jaren na opname in het ziekenhuis een verhoogd risico hebt op hartaandoeningen. Ook willen ze weten hoe vaak langdurige klachten zoals hartkloppingen en pijn op de borst voorkomen. Dit vinden patiënten en artsen belangrijke onderwerpen voor nader onderzoek.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Hartstichting:

https://actueel.hartstichting.nl/ernstig-hartfalen-vergroot-risico-op-sterfte-bij-coronapatienten/

Ernstig hartfalen vergroot risico op sterfte bij coronapatiënten

Nederlandse Hartstichting

Gezondheid en Handicaps

Prinses Catharina-Amaliastraat 10 2496 XD Den Haag

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV