Energiearmoede groeit: steeds meer mensen in de kou

Milieudefensie

Tussen de 234.000 en 635.000 huishoudens kunnen geen kant meer op. Zij hebben een laag inkomen, een tochtig huis en dus hoge stookkosten, en geen geld om te isoleren. Zonder maatregelen is deze groep in 2030 met 30% gestegen. Dat mag niet gebeuren, vindt Milieudefensie.

Hoe groot de groep precies is, hangt af van hoe je meet. Maar zeker is, dat als we niets doen een nog grotere groep mensen te maken krijgt met energiearmoede. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Milieudefensie en de European Climate Foundation is gedaan door CE Delft.

Energiearmoede neemt toe

Iedereen moet mee kunnen doen aan de overstap op duurzame energie en energiebesparing. Maar dat is nu niet het geval. Veel huishoudens kunnen de energierekening niet meer betalen en zitten daardoor noodgedwongen in de kou of in de schulden. Als het beleid van de overheid niet verandert en de energieprijzen hoog blijven of verder stijgen, krijgen veel meer huishoudens hier de komende jaren mee te maken.

Slimme maatregelen zijn nodig

In het rapport worden verschillende maatregelen onderzocht. De uitkomsten zijn hoopgevend. Als we het slim doen, kan het halen van klimaatdoelen én het tegengaan van energiearmoede hand in hand gaan. Daarvoor is de komende jaren een combinatie van maatregelen nodig.

De overheid kan bijvoorbeeld het isoleren van woningen verplicht stellen. Daardoor daalt het energiegebruik van bewoners, en daarmee hun energierekening. Door financiële steun aan wooncorporaties en particuliere verhuurders en eigenaren helpt de overheid bewoners om aan die verplichting te voldoen. Dat voorkomt energiearmoede. En het dalende energiegebruik levert tegelijkertijd een forse daling van de CO2-uitstoot op.

Laat kwetsbare huishoudens niet in de kou zitten

De overheid kan voorkomen dat kwetsbare huishoudens de dupe worden van gestegen gasprijzen. Wie in een tochtig huis woont, betaalt zich blauw met de gestegen energieprijzen van de afgelopen maanden. Daarom riepen de FNV, de Woonbond en Milieudefensie de overheid op om huishoudens in energiearmoede beter te helpen. Ook vroegen wij om een warmtefonds, zodat juist de slechtste woningen zo snel mogelijk worden verduurzaamd.

>Hier lees je waarom we niet de gasprijs van alle huishoudens moeten compenseren, maar snel de tochtigste huizen moeten isoleren

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/energiearmoede-groeit-steeds-meer-mensen-in-de-kou

Energiearmoede groeit: steeds meer mensen in de kou

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV