Een week later in Beiroet: “We leven nog, maar we zijn niet ok”

Het is een week na de verwoestende explosie in Beiroet wanneer we CARE medewerker Ramzi Saliba spreken.  Hij is programma medewerker in Canada, maar komt oorspronkelijk uit Libanon.  De hoofdstad van zijn geboorteland werd opgeschrikt door een explosie die niet eerder in vredestijd is voorgekomen en heeft de helft van de stad weggevaagd.

Ramzi belde  direct na de explosie zijn naasten in Libanon om zeker tw weten dat ze in orde zijn.“Hoe gaat het?” vroeg hij aan een vriend. Waarop hij antwoorde: “Ik ben ok” om vervolgens te pauzeren en te vervolgen met “aan de buitenkant”. Het antwoord van alle anderen die hij belde was vrijwel hetzelfde. Mensen voelen zich verdoofd en leeg.  Ze voelen zich hopeloos. Wat hij hoort is het trauma dat ze stuk voor stuk hebben opgelopen.

Een ramp, twee perspectieven

Als relatieve buitenstaander, omdat hij nu in Canada woont, ziet hij deze ramp vanuit twee perspectieven.Ramzi:  “Ik zie hoe mensen uit verschillende landen, waarondere Canada, ontzettend meeleven en willen helpen. Door hun vrijgevigheid kan noodhulp verleend kan worden aan het Libanese volk. Het geeft mij hoop en troost tijdens deze tragedie.”

Aan de andere kant hoort hij van vrienden en familie in Libanon dat de verwoesting groter is dan je je kan voorstellen. Zelfs tien dagen na de ramp kunnen mensen die het hebben megemaakt nog niet beseffen wat er is gebeurd. Zij zagen hun stad in enkele seconden verworden tot  puin. Er is geen blog, nieuwsitem of social media post dat de schaal van verwoesting ooit kan vastleggen.

Libanezen ruimen hun stad op

Maar hoe groot de tragedie ook is; mensen vanuit het hele land komen samen in actie. Ze doen wat ze kunnen, pakken een bezem en schep op en gaan naar Gemmayzeh, Mar Mikhael en Ashrafief om op te ruimen. Ze brengen, met maskers op tegen COVID-19, hoop waar het het meest nodig is. Dit zijn de echte helden.

Een onherkenbare stad

“Als ik foto’s zie van Beiroet herken ik de stad niet meer terug. Alle straten en bekende bezienswaardigheden zijn verwoest.” zegt Ramzi. Er wacht geen enorme taak al om deze straten, gebouwen en huizen te herbouwen.

Zijn vrienden Marc, Tracy en Joanna zijn nu in Libanon als vrijwilligers aan het werk om de stad op te ruimen. Ze kozen een apartementsgebouw in Jeitawi als hun eerste project. Wat ze aantroffen waren kapotte deuren, ramen die er compleet uitgeblazen waren een beschadigd zwembad, maar een onverschrokken eigenaar.

“Ze krijgen me niet kapot. Mijn huis is verwoest en ik heb mijn hond moeten laten inslapen (omdat hij zo zwaar gewond was door de explosie).  Maar ik zal dit huis herbouwen. Ik blijf hier, want dit is mijn thuis” zei de eigenaar.

Ramzi’s vrienden gingen naar het bovenste appartement, waar ze bloed op de muren, deuren, vloeren en trappen vonden. Je kon het bloed gewoon ruiken. Ze besloten om het terras op te ruimen, welke een panoramisch uitzicht heeft over de stad, de haven en ground zero van de explosie.

1% van de totale verwoesting

Het opruimen van de stad is een taak van enorme grootte. Na twee en een half uur zwaar werk is er nog veel te doen.  Toen besloten zijn vrienden om de parkeersplaats schoon te vegen zodat wagens toegang krijgen tot het terrein om puin op te halen. Ondertussen vroeg een oude vrouw vanuit het raam of ze konden helpen om een kapotte tv naar beneden te brengen en een familie vroeg hen om plastic te spannen voor de ramen waar ruiten uit weggeblazen waren.

“Wat je op tv ziet is slechts 1% van de totale verwoesting” vertelde zijn vriendin Joanna. “Je hoeft maar een straat door te lopen of er wordt geroepen om hulp. Iedereen heeft hetzelfde gevoel: “We leven nog, maar we zien niet ok”

Door alles wat Libanezen hebben meegemaakt staan ze wereldwijd bekend om hun weerbaarheid. Tussen alle verwoesting, zie je tekenen van overleving, van hope, vastberadenheid en de sterke wil om te herbouwen. Maar nu, vandaag, is het Libanese volk simpelweg niet ok, ze hebben dringend onze hulp nodig.

CARE is al jarenlang  actief in Libanon en werkt met locale partners om levensreddende hulp te bieden met voedselpakketten, het verstrekken van geld, psychosociale hulp en hygiëneproducten voor de eerstkomende maanden. Hoe CARE de slachtoffers helpt ziet u in onderstaande video:

Dit artikel is afkomstig van de website van Care Nederland:

https://www.carenederland.org/een-week-later-in-beiroet-we-leven-nog-maar-we-zijn-niet-ok/

Een week later in Beiroet: “We leven nog, maar we zijn niet ok”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV