Een cynische uitruil in menselijk leed

Vluchtelingenwerk Nederland

Met het schaamrood op de kaken nam VluchtelingenWerk-directeur Abdeluheb Choho kennis van de schandalige Moria-deal van het kabinet. ‘Alle menselijke normen zijn hier opzij geschoven. Deze deal is niets meer dan een cynische uitruil in menselijk leed.’

Hel op aarde

Al vijf jaar weten we dat kamp Moria de hel op aarde is. Weten we dat de EU-Turkijedeal – waar de Griekse vluchtelingenkampen een direct gevolg van zijn – mislukt is. Al jaren wendt Europa stilletjes haar gezicht af van de overvolle, onmenselijke kampen. Niet bereid om de situatie structureel te verbeteren en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

Schamele 100 mensen

Ik hoopte dat de allesverwoestende brand in kamp Moria aanleiding zou zijn om eindelijk een reikende hand toe te steken. Maar vol ongeloof en schaamte nam ik kennis van de ‘Moria-deal’ van het kabinet,  een deal waarin alle menselijke normen opzij zijn geschoven: Nederland neemt een schamele 100 mensen op uit kamp Moria, maar schrapt ter compensatie 100 mensen van het jaarlijkse hervestigingsquota. De meest hulpbehoevende vluchteling in een Libanees vluchtelingenkamp wordt ingeruild voor een vluchteling in nood uit Moria. Het is niets meer dan een cynische uitruil in menselijk leed.

De Haagse stolp

Maar het is dit kabinet dan ook niet om het leed van mensen te doen. Binnen de ‘Haagse stolp’ is het belangrijker dat de vluchtcijfers onder de streep gelijk blijven. Vluchtelingen moeten buiten de deur gehouden worden, is de achterliggende boodschap van deze schandalige deal. Opmerkelijk genoeg verschuilt het kabinet zich achter de boodschap dat deze deal het maximum is vanwege het maatschappelijk draagvlak voor vluchtelingen. Maar dat draagvlak is veel groter en menselijker dan het kabinet doet voorkomen.

Menselijk draagvlak

Meer dan 170 Nederlandse gemeenten – en raadslieden zijn óók volksvertegenwoordigers – staan al maanden klaar om 500 kinderen uit de Griekse kampen op te nemen. Voorbij wordt gegaan aan de 85.000 ondertekenaars van onze petitie en aan alle onderzoeken die steeds weer onderstrepen dat ruim driekwart van de Nederlandse bevolking vindt dat vluchtelingen welkom zijn. Het is niet de maatschappij, maar het kabinet die halsstarrig blijft weigeren.

Laat je horen!

Daarom moeten we met zijn allen ons protest laten horen: teken de petitie, ga naar demonstraties, stuur brieven aan Kamerleden van jouw politieke partij. Laat je horen. Want als dit niet het moment is voor verandering, wanneer in vredesnaam dan wel?

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/column/een-cynische-uitruil-menselijk-leed

Een cynische uitruil in menselijk leed

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV