Door noodtoestand Polen dreigt situatie voor asielzoekers aan Wit-Russische grens te verslechteren

Amnesty International

De afkondiging van de ‘noodtoestand’ door de Poolse regering aan de grens met Belarus vormt een ernstig risico voor asielzoekers die Polen proberen te bereiken. Het dreigt de toch al benarde situatie te verergeren voor 32 Afghanen, onder wie vier vrouwen, 27 mannen en een 15-jarig meisje.

De groep zit daar al meer dan drie weken vast zonder voldoende voedsel en schoon water nadat ze uit Polen waren teruggestuurd.

Volgens de autoriteiten is er sprake van een ‘crisissituatie’ in het grensgebied, omdat er sinds een paar weken honderden migranten illegaal de grens proberen over te steken. De noodtoestand zal de toch al beperkte toegang beperking van journalisten die over de kwestie publiceren. Bovendien mogen ze geen opnameapparatuur in het gebied gebruiken. Ook het werk van advocaten die de asielzoekers bijstaan, zal worden belemmerd evenals dat van maatschappelijke organisaties en activisten.

‘Een noodtoestand stelt een staat in staat om in extreme omstandigheden bepaalde mensenrechten te beperken’, zegt Nils Muižnieks van Amnesty International. ‘Een dergelijke dreiging bestaat nu niet in Polen. De autoriteiten proberen hun macht te misbruiken om asielzoekers en degenen die hen steunen, aan te vallen.’

Hulp van UNHCR en Rode Kruis

Op 1 september 2021 hebben de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Belarussische Rode Kruis met steun van het Poolse Rode Kruis humanitaire hulp geboden aan de groep Afghaanse asielzoekers.

‘Hoewel de UNHCR en het Rode Kruis ondersteuning hebben gegeven, herinneren we de Poolse autoriteiten eraan om volledig te voldoen aan het bevel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van vorige week om de mensen die aan de grens vastzitten te voorzien van voedsel, water, kleding, adequate medische zorg en onderdak. De autoriteiten moeten er ook voor zorgen dat alle asielaanvragen apart worden beoordeeld en dat organisaties en advocaten in staat gesteld worden om naar de groep asielzoekers te gaan’, zegt Muižnieks.

Verplichting Polen

Volgens het EU- en internationaal vluchtelingenrecht is Polen verplicht om te zorgen voor een individuele beoordeling van alle asielaanvragen. In de loop der jaren zijn de rechten van vluchtelingen en asielzoekers aan verschillende EU-grenzen geregeld straffeloos geschonden. De realiteit is dat pushbacks en hekken onderdeel zijn geworden van het migratiebeleid van veel Europese landen. Deze mensen proberen in veiligheid te komen. De enige passende reactie is dat Polen en andere EU-landen aan de grens met Belarus hun internationale verplichtingen nakomen, hun solidariteit tonen en ervoor zorgen dat asielzoekers toegang hebben tot hun grondgebied en asielprocedures.

Er zijn berichten dat Belarussische grenswachten mensen helpen bij de oversteek naar Polen, Litouwen en Letland. Op 6 juli kondigde de Belarussische president Loekasjenko aan dat hij mensen niet zou tegenhouden als ze de grens naar die landen oversteken. Dit mag echter niet als excuus worden gebruikt voor onrechtmatige pushbacks van asielzoekers en hen de toegang tot de asielprocedure te ontzeggen.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Poolse regering op om een ​​einde te maken aan pushbacks, om toegang tot het grondgebied te garanderen voor mensen die bescherming zoeken en om vluchtelingen die aan de grens met Belarus worden vastgehouden onmiddellijk humanitaire hulp te bieden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/door-noodtoestand-polen-dreigt-situatie-voor-asielzoekers-aan-belarussische-grens-te-verslechteren

Door noodtoestand Polen dreigt situatie voor asielzoekers aan Wit-Russische grens te verslechteren

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV