Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit zijn de 10 hoogtepunten van Milieudefensie in 2020

Milieudefensie

Is het coronajaar 2020 een jaar om te vergeten? Zeker niet! Er zijn ook mooie dingen gebeurd. Mede dankzij jouw steun kunnen we deze hoogtepunten samen vieren.

Bekijk de video:

1. We sleepten Shell voor de rechter

Om de klimaatcrisis te stoppen, zullen ook grote vervuilers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom startten we met meer dan 17.000 mede-eisers en 6 collega-organisaties in 2019 een revolutionaire rechtszaak tegen Shell. We ontvingen meer dan 5 ton aan donaties, mede dankzij originele crowdfundacties van veranderaars in het land.

4 spannende zittingsdagen in december 2020 liggen achter ons. En nu is het wachten op de uitspraak op 26 mei 2021. We zijn ervan overtuigd dat we gaan winnen!

2. We zetten duurzaam herstel van ons land op de kaart

RS66220_BloeiActie_10.06.2020-6-lpr (1).jpg

De oproep aan de politiek om te kiezen voor duurzaam herstel van ons land werd in 2020 al meer dan 90.000 keer getekend. En inmiddels is de teller voorbij de 100.000!  We vragen de overheid om gelijk met de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan ook de klimaatcrisis aan te pakken. Dat betekent investeren in duurzame oplossingen voor iedereen en zorgen dat ook grote vervuilers hun verantwoordelijkheid nemen.

3. 130.000 hectare bos in Kameroen gered

Ebo-forest-view-2-ZSSD-Daniel-Mfossa+(1).jpg

Een overwinning: meer dan 130.000 hectare tropisch bos in Kameroen wordt voorlopig niet gekapt. Een gebied dat bijna zo groot is als de provincie Utrecht. Goed nieuws voor de mensen die dag in en dag uit afhankelijk zijn van dit waardevolle Ebo bos.

En nog meer goed nieuws voor het regenwoud. Het Europees Parlement komt met een rapport waarin het pleit voor regels voor bedrijven. Het doel? Dat de Europese Unie niet langer bijdraagt aan de wereldwijde ontbossing.

4. Duizenden jongeren zetten klimaat op 1 bij de politiek

RS66365_MD-MD-KLIMAATMANIFEST 007-lpr.jpeg

‘Teken voor jouw toekomst’. In slechts 2 weken tijd tekenden ruim 12.000 jongeren het klimaatmanifest. Een initiatief van onze jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief, Jan Terlouw en 6 politieke jongerenpartijen. Met dit manifest roepen zij de Tweede Kamer op om een klimaatneutraal Nederland in 2035 onderdeel van de verkiezingsprogramma’s voor 2021 te maken.

5. Ons onderzoek wijst uit: medewerkers Shell veroorzaken olielekken in Nigeria

RS66307_GO 6-lpr (1).jpg

Op 10 december 2020 was bij Zembla De hel van Shell te zien. Uit ons onderzoek blijkt dat in Nigeria een verdienmodel is ontstaan rondom het opruimen van olielekkages. Medewerkers van Shell-Nigeria zijn hier medeplichtig aan.

Shell-medewerkers geven bewoners van dorpen de opdracht om opzettelijk lekken te veroorzaken. Dit doen ze om geld te kunnen verdienen met de schoonmaak van de gelekte olie. Het geld dat vrijkomt voor de schoonmaak wordt verdeeld onder de Shell-medewerker, het schoonmaakbedrijf dat vaak van een vriend of familielid is, de saboteur en de mensen die het olielek komen schoonmaken. Lees het onderzoek.

6. Geen voedsel in de tank: al ruim 30.000 brandbrieven 

RS66172_MD-MD-BIOBRANDSTOF 004-lpr.jpeg

Al meer dan 30.000 veranderaars tekenden de brandbrief aan minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven. We vragen hen om het gebruik van biobrandstoffen uit voedsel te stoppen en te kiezen voor echt duurzame oplossingen. Samen zorgen we dat de regels voor het gebruik van biobrandstoffen veranderen.

7. Er komt een CO2-heffing voor de industrie!

6 (1) (1).jpg

We hebben het voor elkaar! De Tweede Kamer heeft ja gezegd tegen een CO2-heffing voor de industrie. Milieudefensie heeft hier jarenlang stevig campagne voor gevoerd. Nederland is nu het eerste land ter wereld waar de vervuiler gaat betalen. 

8. Meer geld naar klimaatvriendelijk vervoer

RS183_16-05-19 _J6B5435-lpr (1).jpg

De aangepaste Wet Mobiliteitsfonds is goed nieuws voor de bereikbaarheid én voor het klimaat. De beschikbare 7 miljard euro wordt voortaan beter verdeeld. Concreet betekent dat: meer geld voor duurzaam en klimaatvriendelijk vervoer en minder voor asfalt.

9. Eindelijk begin met vergroening exportsteun

Suez-kanaal-3.jpg

Meer dan 1500 mensen stuurden tussen 28 september en 8 oktober 2020 een e-mail aan Atradius. Daarin riepen ze de staatsverzekeraar op om wereldwijd te stoppen met het steunen van olie- en gasprojecten. De directeur van Atradius hing meteen aan de lijn.

Kennelijk dachten ze dat niemand zich druk zou maken over hoe de klimaatcrisis met ons belastinggeld verder wordt aangejaagd. Een flinke misrekening. Inmiddels zet ook de Tweede Kamer Atradius onder druk. En de minister komt met een plan hoe er zo snel mogelijk een einde kan komen aan exportsteun voor olie en gas. De kop is eraf.

10. Onze beweging groeit!

RS56598_Klimaatzaak Shell actie Utrecht_5954-lpr.jpg

We hebben de magische grens van 100.000 leden en donateurs bereikt. Met meer dan 30 lokale Operatie Klimaatgroepen gingen we de deuren langs om met mensen te praten over eerlijke klimaatoplossingen. Van klimaatduik tot klimaatstaking: mensen laten hun stem horen. Heel erg bedankt voor jouw steun!

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/dit-zijn-onze-10-hoogtepunten-van-2020

Dit zijn de 10 hoogtepunten van Milieudefensie in 2020

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV