Dierenorganisaties ontsteld over grote reptielenbeurs: ‘onverantwoord’

World Animal Protection Nederland

Beelden van de beurs, gemaakt door World Animal Protection, laten zien hoe reptielen en talloze andere exotische diersoorten uit de hele wereld onder stressvolle omstandigheden worden verhandeld. Nachtdieren staan de hele dag in het bezoekerslawaai. Prooi- en roofdieren worden vlak naast elkaar gestald. Dieren worden getransporteerd en uitgestald in ondermaatse behuizing. Veel dieren worden willekeurig opgetild of aangeraakt. Dierenorganisaties World Animal Protection, IFAW, Stichting AAP, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie zijn ontsteld na het zien van de beelden en zien na eerdere beloftes over gedegen handhaving nog veel te weinig verbetering.

“Op dit soort beurzen wordt het houden van exotische dieren gepromoot, terwijl veel van deze dieren totaal ongeschikt zijn als huisdier”, zegt David van Gennep namens de organisaties. Sanne Kuijpers van World Animal Protection vult aan: “Iedere leek kan een bami-bakje of kooitje kopen, maar informatie over de verzorging van het exotische dier dat erin zit wordt niet of nauwelijks geboden. Complicerende factor is dat veel handelaren uit andere Europese landen komen, waardoor de vereiste schriftelijke informatie in de Nederlandse taal vaak niet beschikbaar is. Een totaal onverantwoorde en riskante situatie.”

Exotische dierenbeurzen zijn toegestaan, mits er voldaan wordt aan de geldende regelgeving, zoals regels voor dierenwelzijn. Volgens de dierenorganisaties schieten de markten daarin ernstig tekort, zoals ook wordt beaamd door dierenartsenvereniging Caring Vets. Zij zien tevens zoönose-risico’s bij het zo dicht bij elkaar brengen van mensen en tal van exotische diersoorten: “Een veterinaire keuring is in de verste verte geen garantie voor de afwezigheid van ziekteverwekkers bij de dieren. Dieren kunnen symptoom-loze drager zijn, of nog in de incubatietijd van een ziekte verkeren. Stress maakt dieren gevoeliger voor ziekteverwekkers. Door de aanwezigheid van verschillende diersoorten kunnen bovendien nieuwe mutaties van virussen ontstaan.”, aldus een woordvoerder van Caring Vets.

Reptielenbeurs Houten

Een varaan wordt tentoongesteld in een plastic bak.

Eerder dit jaar presenteerden World Animal Protection, IFAW, Stichting AAP, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie al een maatregelenpakket om de risico’s op een volgende pandemie te verkleinen. Daarin roepen ze onder meer op om het houden van dit soort markten waar levende wilde dieren worden verhandeld in Nederland te verbieden vanwege de risico’s op dierenwelzijnsaantastingen, illegale handel en zoönose-overdracht. Ondanks toezeggingen van de minister hiernaar te kijken is er dit jaar wederom een vergunning verleend voor de beurs.
 

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/node/41041

Dierenorganisaties ontsteld over grote reptielenbeurs: ‘onverantwoord’

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV