Designstudio Joef wint ontwerpwedstrijd zwembadglijbaan!

Stichting het Gehandicapte Kind

Zwemmen is voor veel kinderen de allerleukste activiteit die ze kunnen bedenken. Elk kind wil graag samen met vriendjes kunnen spelen in het zwembad. Maar voor kinderen met een handicap is dat vaak niet weggelegd. Zij blijven alleen beneden achter terwijl alle andere kinderen de glijbaan op gaan. Omdat ze niet op eigen kracht de trap op kunnen of omdat de trap pijn doet aan hun voeten. Voor hun ouders is het vaak veel te zwaar om ze te tillen. Tot groot verdriet van deze kinderen: zij willen niet toekijken maar zelf ook van de glijbaan, want dat is toch het gaafste van het hele zwembad!

Kinderen met en zonder handicap bij elkaar brengen

Wij vinden het belangrijk om alle speelplekken, ook zwembaden, toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking. Zodat zij samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking en het gevoel hebben erbij te horen. Ook de kinderen van onze Kinderraad geven aan dat er grote behoefte is aan een oplossing voor het glijbaanprobleem in zwembaden. De Kinderraad bestaat uit kinderen met een handicap waarmee wij regelmatig in gesprek gaan over de problemen waar zij tegenaan lopen en mogelijke oplossingen die hen zouden helpen. Echt mee kunnen spelen in het zwembad, is voor hen heel belangrijk.

Daarom hebben we vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven voor ontwerpers. De opdracht: ontwerp een zwembadglijbaan die kinderen met en zonder handicap bij elkaar brengt. We zochten naar een goed idee voor een zwembadglijbaan die niet alleen praktisch is, maar ook toegevoegde waarde heeft voor de overige zwembadbezoekers. Ook moest het ontwerp betaalbaar zijn om aan te schaffen. We zijn overdonderd door de vele inzendingen. Ongelooflijk om te zien hoeveel mooie en innovatieve ideeën er zijn binnengekomen.

Het winnende idee

Eén idee stak er volgens de jury bovenuit. Het ontwerp van designstudio Joef. Zij ontwierpen een waterlift die aan een bestaande glijbaan gekoppeld kan worden. Kinderen hoeven hierdoor niet met een trap omhoog maar kunnen deze ludieke lift vanuit het water via een buikschuif-klimhelling in “tijgeren” om omhoog te komen. Deze glijbaan is geschikt voor kinderen die normaal gesproken in een rolstoel zitten of hun benen niet volledig kunnen gebruiken. Ook is de waterlift leuk voor kinderen zonder beperking.

Albert Trimp, ontwerper van JOEF BV, vertelt waarom hij het belangrijk vond om mee te doen aan deze designwedstrijd: “De interesse in speelgoed voor kinderen met een handicap ontstond jaren geleden al tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft. Het ontwerpen van producten die de mismatch opheft tussen “vereiste vaardigheden”en “aanwezige vaardigheden” bij de gebruiker is een leuke uitdaging en dankbaar werk . Net als tijdens mijn studie was het bedenken van een leuke en inclusieve glijbaan voor deze prijsvraag wederom een uitdagend ontwerpavontuur.”

Voor de uitwerking van dit idee reiken wij 15.000 euro uit aan designstudio Joef. Ook helpen we bij de introductie bij zwembaden.

Dit bericht is afkomstig van de website van NSGK:

https://www.nsgk.nl/actueel/nieuws/bericht/designstudio-joef-wint-ontwerpwedstrijd-zwembadglijbaan

Designstudio Joef wint ontwerpwedstrijd zwembadglijbaan!

Stichting het Gehandicapte Kind

Gezondheid en Handicaps

Wibautstraat, Amsterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV