Delen nieuwe kamp op Lesbos onder water na regen

Artsen zonder grenzen

Na hevige regenval op 13 oktober staan delen van het nieuwe kamp op Lesbos onder water. 7.500 mensen, waarvan 60% vrouwen en kinderen, leven in tenten van dun doek die totaal ongeschikt zijn voor komende winter. Alle factoren die kamp Moria tot een onmenselijke plek maakten, zien we terug in dit nieuwe kamp. En Lesbos is niet het enige Griekse eiland waar mensen in slechte omstandigheden vastzitten. Op Samos verblijven 4.300 mensen in een kamp dat berekend is op 650 mensen. Onze teams bieden op beide eilanden medische noodhulp.

Kom samen met ons in actie voor de mensen op de Griekse eilanden

Roep Europese leiders op om nú in actie te komen en teken de petitie!

Tenten onder water

Een aantal van onze patiënten meldt ons dat hun tent onder water staat en dat al hun bezittingen doorweekt zijn. Ook is er een tekort aan voorzieningen. ‘Er is geen water in dit kamp, we wassen onze kleren en onszelf met water uit de zee. We slapen op de grond. Dit nieuwe kamp is echt verschrikkelijk,’ aldus Sahar Razayee. Een andere inwoner van het kamp, Linda, stelt: ‘Het enige verschil tussen de twee kampen is dat de tenten nieuw zijn. Dat is het.’

Geen douches

Het nieuwe kamp staat op een onbeschutte plek, deels aan het strand. Er zijn nu minder mensen in het kamp dan 3 weken geleden. De Griekse overheid heeft inmiddels 1.410 erkende vluchtelingen en 212 asielzoekers naar het vasteland overgebracht. Onze patiënten vertellen ons dat er maar 345 toiletten zijn en geen douches. Dat sommige tenten geen ondergrond hebben waardoor mensen noodgedwongen op zand, aarde of stenen slapen. Gemiddeld slapen 7 of 8 mensen in één tent, met kleine kinderen zelfs met 10 of 11 in één tent. In de grote tenten voor alleenstaande mannen, slapen zo’n 90 tot 100 mannen in stapelbedden, op elkaar gepropt.

Corona (COVID-19) in het nieuwe kamp

Volgens de Griekse autoriteiten zijn er nu nog 15 mensen met corona (COVID-19) in het nieuwe kamp. Zij worden in isolatie gehouden samen met hun naasten, in totaal 34 mensen (cijfers van 7 oktober). De Griekse autoriteiten gaan over de aanpak van corona in het nieuwe kamp.

200 mensen in corona-risicogroep

Onze teams bieden medische hulp in onze bestaande kliniek bij Moria op Lesbos. Ze halen patiënten uit het nieuwe kamp op en brengen hen terug. Slachtoffers van geweld met ernstige psychische problemen krijgen hulp in onze kliniek in de hoofdstad Mytilini. 87 van onze patiënten hebben specialistische zorg nodig die niet op Lesbos is te krijgen. Het gaat om 31 kinderen en 56 slachtoffers van marteling, verkrachting en andersoortige mishandeling. Zij moeten dringend naar het vasteland geëvacueerd worden. Ook zijn er 206 mensen die tot de risicogroep voor corona behoren.

Medische hulp en schoon water

Onze teams op Samos werken net buiten kamp Vathy. Hier bieden ze medische en psychische zorg. Ook zorgen zij elke dag voor 100.000 liter water voor inwoners van het kamp. Ook hier hebben onze teams vastgesteld dat er mensen zijn die specialistische zorg nodig hebben die niet in het plaatselijke ziekenhuis voorhanden is. Daarnaast zijn er 44 asielzoekers die tot de risicogroep voor corona behoren. Deze mensen moeten dringend geëvacueerd worden.

4.300 in Vathy op Samos

In totaal zijn er 18.000 mensen in de vijf ‘hotspots’ op de Griekse eilanden. In Vathy, dat eigenlijk plek bood voor maximaal 650 mensen, is de situatie ook zeer zorgwekkend. Zo’n 4.300 mensen leven tussen vuilnishopen en ratten. De hygiënische voorzieningen zijn beperkt. Ook hier is corona uitgebroken, volgens de Griekse autoriteiten gaat het om 90 mensen bij wie een coronabesmetting is bevestigd. Volgens onze bronnen worden er daarnaast rond de 40 mensen in isolatiecontainers gehouden. Onze patiënten, die in deze containers verblijven, spreken over een gebrek aan water, toiletten en maaltijden (cijfers van 7 oktober 2020).

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/moria-lesbos-samos-corona/

Delen nieuwe kamp op Lesbos onder water na regen

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV