De crisis in Kameroen duurt voort: hoe Stichting Vluchteling helpt

Stichting Vluchteling

Kameroen staat bekend als een vreedzaam land. Toch is daar nu één van de snelst groeiende vluchtelingencrises in Afrika gaande. De nood in Kameroen is nog nooit zo hoog geweest. Door aanhoudend geweld worden steeds meer regio’s onveilig. Ruim 6 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp, het land telt 1,2 miljoen ontheemden en vluchtelingen.

Gewelddadige confrontaties

Kameroen is een vergeten en uiterst complexe crisis die miljoenen mensen treft. In het noorden voert Boko Haram vanuit Nigeria aanvallen uit. In het oosten worden honderdduizenden vluchtelingen uit het door geweld verscheurde buurland Centraal Afrikaanse Republiek opgevangen. In de Engelstalige regio sloegen meer dan een half miljoen mensen op de vlucht voor gewapende groepen die met het leger strijden voor afscheiding. En natuurlijk is er nu ook de uitbraak van corona.

Potten en pannen voor Melioge

Kookgerei, klamboes en slaapmatten behoren tot de essentiële basisproducten waarmee ontheemden in Kameroen werden voorzien. Veel ontheemden hebben een groot tekort aan allerlei huishoudelijke artikelen. Ook de 48-jarige Melioge Mgdalene Ngole uit Kumba stad.

Melioge sloeg in eigen land op de vlucht en vangt momenteel zelf 17 ontheemden op in haar huis. Door het gebrek aan potten, pannen en borden, kon ze niet in een keer voldoende eten bereiden voor iedereen. “Ik kookte in twee etappes, eerst voor de eerste 10 personen, daarna snel afwassen en koken voor de volgende 7 personen. Ik had maar 2 potten.”

Dankzij Stichting Vluchteling ontving ze een huishoudpakket. Met de extra potten kan Melioge nu in 1 keer voor het hele huishouden eten bereiden.

Een bril voor Joseph

Stichting Vluchteling biedt specifieke zorg aan ontheemde kwetsbare ouderen, waaronder (medische) hulpmiddelen. De 63-jarige Joseph Tsafac uit Kosalla, in het westen van het land, kon bijvoorbeeld niet meer lezen of schrijven door zijn slechte zicht.

Nadat hij doorverwezen werd naar het ziekenhuis voor een medische controle, ontving Joseph een nieuwe bril van Stichting Vluchteling. Daar had hij veel baat bij:

“Ik kan nu zelfs weer de kleinste lettertjes lezen en kan ook weer schrijven. En ik kan ook weer naar buiten om een ommetje te maken!”

Een hygiënepakket voor Monica

Naarmate een crisis verergert, worden ontheemden blootgesteld aan ongezonde, soms dodelijke omstandigheden als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen. Stichting Vluchteling heeft daarom hygiënepakketten uitgedeeld in Kameroen, voornamelijk aan vrouwen en meisjes.

De 28-jarige Monica Vator Keyeye, uit Mbalangi in het westen van het land, was een van de begunstigden. Voor haar was goede hygiëne en persoonlijke verzorging een grote zorg. Ze kon het zich simpelweg niet veroorloven.

Dankzij een hygiënepakket van Stichting Vluchteling is Monica nu in het bezit van een lendendoek om zich te bedekken en een emmer die ze gebruikt voor persoonlijke hygiëne en om haar kleding te wassen.

Onze teams bieden hulp

Het aanhoudende geweld zorgt voor een humanitaire crisis in Kameroen. Stichting Vluchteling biedt directe hulp en bescherming aan ontheemden, terugkerende vluchtelingen en gastgezinnen:

1.000 hygiënepakketten:

  • voor kwetsbare vrouwen en meisjes
  • pakketten met onder meer maandverband, ondergoed, een handdoek, emmer, zeep en een plastic fluitje tegen onraad

2.100 pakketten met basisartikelen:

  • voor kwetsbare personen
  • pakketten met onder meer potten, een emmer, bekers, borden, klamboes en een slaapmat

1.000 kraampakketten:

  • voor zwangere vrouwen of net bevallen moeders
  • pakketten met onder meer babykleertjes, een deken, herbruikbare luiers, zeep, een schoudertas en slippers

152 hulpmiddelen:

  • specifieke hulp voor ouderen, bestaand uit een wandelstok, looprek, bril, kleding en/of een matras

Meer weten?

Wereldwijd zijn ruim 79,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Stichting Vluchteling biedt hulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Bij acute nood zorgen we voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Wil je meer weten over onze noodhulp of wil je weten hoe je zelf een steentje bij kan dragen? Bekijk de mogelijkheden

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/1/hoe-stichting-vluchteling-helpt-in-kameroen

De crisis in Kameroen duurt voort: hoe Stichting Vluchteling helpt

Stichting Vluchteling

Mensen in nood

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV