Cultuurfonds kent 227 beurzen toe

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Cultuurfonds heeft ruim 2,5 miljoen euro mogen verdelen onder 227 topstudenten voor studie of onderzoek in het buitenland. Het Verenigd Koninkrijk is ondanks het vertrek uit de EU de populairste bestemming onder bursalen.

Toch lijkt de Brexit wel invloed te hebben op de aanvragen voor Cultuurfondsbeurzen. Ten opzichte van 2020 werden gemiddeld hogere bedragen aangevraagd. Een verklaring hiervoor kan worden gevonden in het gestegen collegegeld in het Verenigd Koninkrijk voor studenten uit het buitenland

Veel vrouwen

Een kleine meerderheid van de bursalen is vrouw. Het percentage vrouwelijke bursalen is het grootst op het gebied van theater, dans en film. Hier is 64% van de bursalen vrouw. Het grootste deel van de beurzen op het gebied van theater, dans en film is toegekend voor opleidingen aan filmacademies.

Wetenschap nog steeds op één

Van de 227 beurzen hebben 133 betrekking op een wetenschappelijke studie of onderzoek. Ook onder deze wetenschapsbursalen is het Verenigd Koninkrijk de meest gekozen bestemming, waarbij universiteiten als Oxford en de London School of Economics populair zijn. Amerika neemt een tweede plaats in, waar met name Harvard en Columbia veel worden bezocht. In lijn met eerdere jaren zijn geneeskunde, bestuurskunde en rechten populaire studierichtingen, de hoeveelheid aanvragen met betrekking tot de bètawetenschappen is groeiende. Ook voor andere studies zoals duurzame mobiliteit, archeologie, toerisme en filosofie werd volop aangevraagd.

Andere richtingen

Binnen de beeldende kunst zijn 45 beurzen uitgedeeld met een grote diversiteit aan disciplines. Van schilderkunst tot architectuur en van performance tot community art. Hoewel ook hier de meeste studenten kiezen voor het Verenigd Koninkrijk, gaan dit jaar voor het eerst in negen jaar drie studenten naar Finland.

Op het gebied van muziek zijn 38 beurzen uitgedeeld, zowel voor studies als de aanschaf van instrumenten. Denk hierbij aan een studie opera zang, compositie of flamenco en de aanschaf van onder meer een drumstel, tuba en basklarinet.

Duizenden Cultuurfondsbeurzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft al sinds 2002 Cultuurfondsbeurzen uit dankzij particuliere giften. Ruim tweeduizend getalenteerde jongeren kregen zo al de kans hun ambities een stap verder te brengen.

Serginho Roosblad

En dat lukt ze goed! Zo won oud-bursaal Serginho Roosblad, die in 2016 een beurs ontving voor zijn MA journalistiek aan de University of Columbia, recent een Emmy Award. Roosblad en zijn team vielen in de prijzen voor de productie van ‘Dear Beloved’, een TV-special van de publieke omroep KQED waarin moeders centraal staan die hun zoon verloren hebben door vuurwapengeweld.

Beurs aanvragen

Vanaf 1 februari 2022 kunnen er weer Cultuurfondsbeurzen worden aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.cultuurfonds.nl/nieuwsbericht/227-beurzen-toegekend

Cultuurfonds kent 227 beurzen toe

Prins Bernhard Cultuurfonds

Cultuur

Herengracht 476, 1017 CB Amsterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV